1. Haberler
  2. Gündem
  3. Mahkemeden emsal karar: Bakanlığın izin vermediği doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkını kazandı

Mahkemeden emsal karar: Bakanlığın izin vermediği doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkını kazandı

featured
service

Dava sırasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan “doğum sonrası yarı zamanlı çalışma” maddesine atıfta bulunuldu.

Mahkeme, bu maddede doğum yapan memurun, çocuğunun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar olan dönemde yarı zamanlı çalışma talep edebileceğinin açıkça belirtildiğini vurguladı.

Kurumun yarı zamanlı çalışma talebini reddetmesinin açık olarak tanınmış bir hakkın kullanılmasına engel teşkil ettiğini belirten mahkeme, bu durumun aile düzenini olumsuz etkileyeceğini, maddi ve manevi zorluklara yol açacağını ve telafisi güç veya imkansız zararlara neden olabileceğini de ifade etti.

Tüm bu değerlendirmeler ışığında mahkeme, Sağlık- Sen’i haklı bularak işlemin yürütmesinin oy birliğiyle durdurulmasına karar verdi. Bu karar, doğum yapan kadın memurların yarı zamanlı çalışma hakkının korunması açısından önemli bir emsal teşkil ediyor.

Öte yandan, SGK’lı olarak çalışırken doğum yapan kadınlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay ,ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün (part-time) çalışıp tam maaş alabiliyor. Engelli çocuğu olanlarda ise bu süre 12 ay olarak uygulanıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mahkemeden emsal karar: Bakanlığın izin vermediği doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkını kazandı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz