Maliyetler arttı, özel eğitim kurumları alarm veriyor: Ödenekler çok yetersiz

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARAGÜNDEM – Yüksek enflasyon ve arkası arda gelen zamlar özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerini de etkiledi. Zamlar karşısında devletten aldıkları tahsisatların noksan hale geldiğini vurgulayan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri Derneği ÖZREM-DER Başkanı Fahri Şeker, bir hayli müessesenin kapanmanın eşiğine geldiğini söyledi.

ANKA’ya konuşan ÖZREM-DER Başkanı Fahri Şeker, yaşanan meseleleri şöyle anlattı; “Yapılan bu zamlardan sonra biz ciddi kasvetlere giriyoruz. En ehemmiyetli giderlerimizden birisi de bizim motorin. Zira biz servis hizmeti de veriyoruz ama bunun parasını almıyoruz devletten. Yalnızca eğitim kıymeti olarak ödenen para var. Malum çalışan personel dostlarımız var. Her minimum fiyat çoğalışından sonra biz de natürel olarak iyileştirme yapıyoruz. Eğitimci kadrosunun çoğunluğu minimum fiyatın üzerinde para veriyoruz. Ama şu anda yapılması gereken zam yapılamadı, bu paraları verme kısmetimiz yok. Bir Hayli müessese doğru anlamda zam almazsa çoğu kapatacak bu işi, yapamayacak. Bu giderlerle bunu yapma kısmetimiz yok. Bu ne handikap yaratıyor bize? 550-600 bin ortamında eğitim alan çocuklarımız var. 120 bin ortamında çalışan personelimiz var. Bunları toplarsanız ailelerle beraber 2-3 milyonu bulan bir sayı. Zati biz her çoğalış yarıyılında bunu yaşıyoruz. Artık dilenci gibi olduk. ‘Yapacak mısınız, lütfedecek misiniz, verecek misiniz, vermeyecek misiniz’ evhamından kurtulmak istiyoruz. Devletteki bir manili çocuğun eğitimi 10 bin bandında. Bize 2 bin 500-600 liraya bu işi yaptırıyorlar. Bunun üstüne her zam yarıyılında bu çileyi sürüklüyoruz. Bizim istediğimiz tek şey; bunun bir kat rakama bağlanması. Temel manamız minimum fiyatın yüzde 50-60’ı kriter neyse o orana bağlansın. Biz öğrenelim. Her zam yarıyılında bu çileyi sürüklemeyelim.”

Servis giderlerinin çok büyük bir maliyet olduğunu, ancak bu giderlerin devletin karşıladığı kalemler arasında bulunmadığını belirten Fahri Şeker, servis hizmetinin özel eğitim için olmazsa olmaz olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu, “Servis giderinin eğitim giderine dahil olmasını istiyoruz. Hepsini vermeseler dahi bir kısmına razıyız. Bununla alakalı bir arz iletildiği zaman ‘Servis hizmetini yapmayın, bunu yapmak zorunda değilsiniz’ anlamında bir yanıt alıyoruz ama öğreniyorsunuz ki manili çocukları taşıma sistemi olmadan buralara getirip götürmek çok güç. Bir Haylisini iki şahıs taşıyarak getiriyoruz özellikle fiziksel manililerle alakalı söylüyorum.

Zam oranları mevzusunda yeterli aktüelleme yapılmaması halinde servis ve yemek başta olmak üzere bir hayli şeyden bırakmak zorunda kalacaklarını dile getiren Şeker, kaliteli personellerin sektörden uzaklaşacaklarını, havuz, spor salonu eğitimi kaliteli hale gelen yatırımlardan bırakılabileceğini, eğitimde kullanılan malzemelerin eksiltileceğini belirtti. Şeker tüm bunların neticesinde evvel çocukların sonra ailelerin hasar göreceğini vurgulayarak meseleye bir an evvel çözüm bulunmasını istedi. HABER MERKEZİ

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Maliyetler arttı, özel eğitim kurumları alarm veriyor: Ödenekler çok yetersiz

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz