Yeni düzenlemeye göre, süt ve süt ürünleri başta olmak üzere birçok gıda ürününde “köy”, “ev”, “geleneksel”, “çiftlik”, “yüzde 100” gibi ifadelerin kullanımı yasaklandı. Bu tür ifadeler, tüketicilerde yanıltıcı bir algı oluşturarak ürünün niteliği hakkında yanlış izlenimler uyandırdığı gerekçesiyle kısıtlandı.
Karma Grup Regülasyon ve Operasyon Direktörü Didem Altuntaş, düzenlemenin temel hedefinin tüketicinin gıda etiketlerini daha doğru okuyabilmesi ve ilk bakışta ürünün gerçek içeriğini anlayabilmesi olduğunu belirtti. Altuntaş, “Yeni düzenleme ile tüketicinin ‘köy ürünü’ ya da ‘geleneksel üretim’ algısı oluşturularak kandırılmasının önüne geçiliyor. Örneğin, tereyağı diye satılan margarin ya da kıymalı mantı diye pazarlanan soyalı mantı gibi yanıltıcı ürünlerin piyasada yer bulması engellenecek” dedi.
Dünya’dan Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre; yeni düzenleme kapsamında, firmalara geçiş süreci tanındı. 31 Aralık 2026 tarihine kadar mevcut ürünler piyasada yer alabilecek, ancak bu tarihten sonra etiketleme kurallarına uygun olmayan hiçbir ürün raflarda yer alamayacak. Altuntaş, bu sürenin özellikle üretici firmaların stoklarında bulunan mevcut ambalajların israfını önlemek amacıyla tanındığını ifade etti. Ancak bu tarihten sonra, geçiş hükmüne uygun olmayan ürünlerin satışının kesinlikle yapılamayacağını vurguladı.
Yeni kılavuza göre bitkisel kaynaklı ürünlerde “süt” ifadesinin kullanımı da yasaklandı. Örneğin, soya, badem veya yulaf gibi bitkisel bileşenlerle üretilen ürünlerde artık yalnızca “içecek” ifadesi yer alabilecek. Türk Gıda Kodeksi İçme Sütleri Tebliği kapsamında süt tanımı sadece inek, koyun, keçi ve manda sütü ile sınırlı tutuldu. Bu doğrultuda, bitkisel bazlı içeceklerin süt olarak lanse edilmesinin yanıltıcı olduğu vurgulandı. Altuntaş, “Firmalar, bu isimlendirmeyi değiştirip yeni bir tanıtım stratejisi oluşturmak zorunda kalacaklar” dedi.
Yeni düzenleme ile sadece etiket isimlendirmelerinde değil, görsel ve içerik detaylarında da sıkı önlemler getirildi. Örneğin, tamamen aromalı bir üründe gerçek ürün görseli kullanılmayacak. Ayrıca ürün içeriğinde ikame bileşen kullanıldığında, bu durum etikette büyük puntolarla belirtilecek. Tüketici, böylece gerçek bilgiye hızlıca ulaşabilecek.
Yorumlar kapalı.