Marmara Denizi’nin derinliklerinde keşfedilen akışkanlar hakkında konuşan Prof. Dr. Osman Bektaş sevindiren müjdeyi paylaştı. Bölgede yaşanabilecek büyük depremlerin engellendiğini açıklayarak, detayları duyurdu. Akışkanların fay hatlarını kayganlaştırarak yavaş hareket etmelerine sebep olduğunu ve İzmit’te 7,4 ve Mürefte’de 7,3 büyüklüğündeki depremlere göre daha küçük depremlerin Marmara’da yaşandığını duyurdu.
Marmara Bölgesi’nde bulunan ‘Creep’ oluşturan fay hatlarının, 1999 yılında gerçekleşen İzmit depremi gibi büyük depremleri tetiklediğini söyledi. İzmit ve Mürefte depremlerinin Çınarcık ile Tekirdağ çukurlarında kalmasını sağladığını açıkladı. Marmara Denizi’nin oluşumu sırasında gelişen derin akışkanlar ve sedimanlardaki boşluk suyu basıncı etkisinin gözler önüne bir kez daha serildiğini paylaştı.
Deprem beklentisiyle bililnen Marmara Denizi’nin bu süreç hakkındaki değerlendirmesi Bektaş’tan geldi. Öngörülen büyük depremlerin oluşumunu yeni bir boyuta taşıdığını söyleyerek, bölgedeki deprem riskine karşı perspektif bir yenilik gösterdiğini açıkladı.
Yorumlar kapalı.