Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin (TKBB) 23. Olağan Genel Kurulu’nda önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul’da gerçekleşen etkinlikte, ekonomi politikaları, vergi düzenlemeleri ve finansal piyasalar hakkında kritik bilgiler paylaştı.
Bakan Şimşek, altın ithalatına ilişkin yaptığı açıklamada, “Müdahale etmeseydik vatandaşlar tarafından 40 milyar dolar altın ithal edilecekti” diyerek, hükümetin bu konuda aldığı önlemlerin önemini vurguladı. Müdahalelerin geçici olduğunu belirten Şimşek, gerekirse ilave tedbirlerin de uygulanacağını ifade etti.
Şimşek, sürdürülebilir yüksek büyümenin fiyat istikrarından geçtiğini belirterek, “Gelir dağılımındaki bozulmayı tersine çevirmek için fiyat istikrarını sağlamamız lazım” dedi. Ayrıca, bütçe açığını geçen yılın altına çekmeyi hedeflediklerini ve bunun için gerekli tüm tedbirleri alacaklarını söyledi.
Bakan Şimşek, KDV veya diğer vergileri artırma planlarının olmadığını ancak bazı muafiyet ve istisnaların gözden geçirileceğini açıkladı. Bu çalışmanın tamamlandığını ve iki hafta içinde kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.
Şimşek, Türkiye’nin dezenflasyon sürecine girmek üzere olduğunu belirtti. Bu süreçte Merkez Bankası’na destek olmaları gerektiğini vurgulayan Şimşek, “Altınla ilgili uygulamaya koyduğumuz kota ve tedbirler geçici ama ara dönemde gerekirse bu kotayı, ilave tedbirleri tereddütsüz ortaya koyacağız” dedi.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden ciddi bir çıkış olduğunu ve bu çıkışı piyasayı bozmadan devam ettireceklerini belirten Şimşek, finans sektörünün zor bir yıl geçirdiğini kabul etti. Özsermaye karlılığının enflasyonun altında kaldığını ancak bu geçiş döneminde herkesin fedakarlık yapması gerektiğini söyledi.
Yorumlar kapalı.