1. Haberler
  2. Gündem
  3. ‘Midesiz’ dediği için hapis cezası almıştı: Yargıtay hakaret olup olmadığına karar verdi

‘Midesiz’ dediği için hapis cezası almıştı: Yargıtay hakaret olup olmadığına karar verdi

featured
service

Olayın Geçmişi Ankara’da yaşayan M.İ., bir arkadaşının evleneceğini öğrenmesi üzerine, “Sen midesizsin, nasıl evlenirsin, evlenemezsin.” şeklinde sözler kullandı. Bu sözlerin ardından arkadaşı, kendisine hakaret edildiği gerekçesiyle M.İ. hakkında suç duyurusunda bulundu. Şikayet üzerine Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesi kapsamında hakaret suçu iddiasıyla M.İ. hakkında kamu davası açıldı.

Yerel Mahkemenin Kararı Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, sanık M.İ. hakim karşısına çıktı. Mahkeme, sanığın sözlerinin hakaret suçunu oluşturduğuna karar vererek, M.İ.’ye 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Ancak ceza, kamuya yararlı bir işte çalışma cezasına çevrildi. Mahkemenin bu kararına karşı çıkan sanık, sözlerinin hakaret içermediğini savunarak kararı temyiz etti.

Yargıtay’ın İncelemesi ve Kararı Dosyayı inceleyen Yargıtay 4. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği mahkumiyet kararını bozdu. Dairenin kararında, Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesinde düzenlenen hakaret suçunun, kişilerin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek somut bir fiil veya olgu isnadı ile gerçekleşmesi gerektiği vurgulandı.

Kararın gerekçesinde, sanığın kullandığı “Sen midesizsin, nasıl evlenirsin, evlenemezsin.” şeklindeki sözlerin kaba hitap tarzında olduğu, ancak bu sözlerin hakaret olarak değerlendirilemeyeceği belirtildi. Yargıtay, sözlerin muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmadığına dikkat çekti ve bu nedenle hakaret suçunun unsurlarının somut olayda oluşmadığına hükmetti.

Kaba Hitap Hakaret Sayılmaz Yargıtay kararında, her ağır eleştirinin veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu kapsamında değerlendirilemeyeceğine dikkat çekildi. Mahkemenin, olayda hakaret suçunun yasal unsurlarının oluşmadığını göz ardı ederek yetersiz gerekçeyle mahkumiyet kararı vermesinin hukuka aykırı bulunduğu vurgulandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
‘Midesiz’ dediği için hapis cezası almıştı: Yargıtay hakaret olup olmadığına karar verdi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz