1. Haberler
  2. Gündem
  3. MLSA’nın raporuna göre Türkiye’de bir yılda 366 gazeteci yargılandı: ‘Sansür yasası’ iktidarın cezalandırma aracına dönüştü

MLSA’nın raporuna göre Türkiye’de bir yılda 366 gazeteci yargılandı: ‘Sansür yasası’ iktidarın cezalandırma aracına dönüştü

featured
service

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), 2024 Adalet Gözlem Programı Raporu’nu yayımladı. Rapor, ifade özgürlüğü ve gazetecilik faaliyetleri üzerindeki ‘yargı sopası’nı bir kez daha gözler önüne serdi.

İkinci tutukluluğumda da şimdiki İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’in ismini vererek haber yaptığım için aynı gerekçeyle tutuklandım. Yine bir başsavcıyı haber yaparak terör örgütlerine hedef gösterdiğim iddia edildi. Ancak böyle bir durum pek tabii söz konusu değildi.

Rapora göre 2023-2024 adli yargılama yılı içinde ifade özgürlüğü kapsamında yargılanan bin 856 kişi içinden 366’si gazeteci ve 21 gazeteci hale cezaevinde bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, devlet görevlileri ve polisler birçok davada müşteki sıfatıyla karşımıza çıkıyor. Rapora göre devlet görevlilerinin taraf olduğu 107 davada toplamda 230 kişi yargılandı ve bu davaların yüzde 64’ünde gazeteciler sanık koltuğundaydı.

Gazeteciler, yaptıkları haber içerikleri ve yorumları sebebiyle defalarca yargılandı. Rapora göre yargılanan gazetecilerin yüzde 38,1’i cumhurbaşkanına hakaret, yüzde 37,6’sı kamu görevlisine hakaret suçlamalarıyla karşılaştı.

“Sansür yasası” olarak da bilinen TCK 217/A kapsamındaki “halkı yanıltıcı bilgiyi yaymak” suçlaması da iktidarın gazetecilere uyguladığı başka bir cezalandırma aracına dönüştü. Pek çok gazeteci, iktidarın hoşuna gitmeyen haberler yaptığı için bu suçlamayla karşılaşarak yargılandı ve cezalandırıldı.

Rapora göre, 1 Eylül 2023 ile 20 Temmuz 2024 arasında MLSA’nın gözlemlediği 281 davada toplamda toplam 1.856 kişi yargılandı. Sanıkların yüzde 46,3’ünü aktivistler, yüzde 20,25’ini öğrenciler, ve yüzde 19,7’sini gazeteciler oluşturdu. Rağora görre bu süreçte 860 aktivist, 376 öğrenci, 366 gazeteci yargılandı. Bunun yanı sıra siyasetçiler, avukatlar, akademisyenler ve sanatçılar da düşüncelerini ifade ettikleri için mahkemelerde sanık sandalyesinde yerini aldı.

Raporda, izlenen duruşmaların yüzde 68,4’ünde adil yargılama hakkı ihlalleri de tespit edildi. Duruşmaların geç başlaması, savunmaların kesilmesi, sanıklara söz hakkı verilmemesi ve mahkeme salonlarındaki yetersiz fiziksel koşullar öne çıkan sorunlar arasında yer aldı. Ayrıca, polislerin mahkeme salonlarında bulunması da gözlem raporlarına yansıdı.

Rapor, tutuklamanın gazeteciler için bir cezalandırma aracı olarak kullanıldığını da ortaya koyuyor. Türkiye’de 1 Eylül 2023’te 30 gazetecinin tutuklu bulunduğu belirtilirken, bu sayı dönemin sonunda 21’e düştü. Bir diğer çarpıcı bulgu, gazetecilerin uzun süreli tutukluluklarının beraat kararlarıyla sonuçlanması ve gazetecilerin tutuklanıp 5 veya 10 günlük süreler sonunda tahliye edilmeleri oldu. Bu gazetecilerden biri de 10Haber muhabiri Furkan Karabay’dı. Karabay, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanması ve belediyeye kayyum atanması ile ilgili yaptığı haberler ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 Kasım’da tutuklandı. Karabay, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ve yanıltıcı bilgiyi alenen yaymakla” suçlandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
MLSA’nın raporuna göre Türkiye’de bir yılda 366 gazeteci yargılandı: ‘Sansür yasası’ iktidarın cezalandırma aracına dönüştü
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ankara Gündem Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Sosyal Medyada Biz