1. Haberler
  2. Gündem
  3. Murat Ülker’e göre ‘afiyet’ olmalı: Yılın kelimesi hangi anketle seçiliyor?

Murat Ülker’e göre ‘afiyet’ olmalı: Yılın kelimesi hangi anketle seçiliyor?

featured
service

Ülker, “yılın kelimesi” seçimlerini kurumsal bir PR stratejisi olarak nitelendiriyor ve bu süreçlerin şeffaflığını sorguluyor. Google, Oxford ve Türk Dil Kurumu’nun (TDK) açıkladığı kelimeler üzerinden detaylı bir değerlendirme yapan Ülker, bu süreçlerin kimi zaman akademik veya ideolojik eğilimleri yansıttığını düşünüyor.

Google, 2024 yılında en çok aranan kelimeler arasında “Euro, Türkiye Maçı, Osimhen, Olimpiyatlar, Maymun Çiçeği” gibi gündemde geniş yer bulan başlıkları sıralarken, Oxford Sözlük, halk oylamasıyla “beyin çürümesi” (mental overload) kavramını yılın kelimesi olarak belirledi. TDK ise “kalabalık yalnızlık” kavramını seçerek insanların dijital çağda yaşadığı psikolojik yalnızlığa dikkat çekti.

Ülker, bu süreçleri eleştirirken şu ifadeleri kullandı:”Sokak röportajlarında 100 kişiye ‘Kalabalık Yalnızlık nedir?’ diye sorsanız kaç kişi doğru bir açıklama yapabilir? Yılın kelimesi seçimi, yaşayan, zengin bir dilin gençler tarafından nasıl kullanıldığını daha iyi anlamaya yönelik olmalı.”

AFİYET: SAĞLIK VE ESENLİĞİN ÖTESİNDE BİR ANLAM

Ülker’in 2024 için kendi seçimi ise Türkçe’nin kadim bir kelimesi olan “afiyet” oldu. Ülker, bu kelimeyi gerek dualarında gerekse tebriklerinde sıklıkla kullandığını ifade ederken, anlamına dair köklü bir analiz de sundu.

Türk Dil Kurumu’na göre “afiyet”, sağlık ve esenlik anlamını taşırken, kelimenin Arapça kökeni daha derin bir bağışlanma ve arınma kavramını içeriyor. Ülker, afiyet kelimesinin “kalbin vesveseden ve bedenin hastalıklardan kurtulması” gibi derin bir anlam taşıdığını belirtiyor.

“Sıhhat ve afiyet dileklerim, yalnızca fiziksel sağlıkla sınırlı değil. Afiyet, aynı zamanda ruhsal ve zihinsel dinginliktir,” diyen Ülker, Türkçe’nin zengin mirasını yaşatmanın önemine de dikkat çekiyor.

Ülker, gençlerin Türkçe’nin miras kelimelerini daha sık kullanmaya başlamalarını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. Yazılarında kimi zaman anlamı unutulmaya yüz tutmuş kelimeler kullanmayı tercih ettiğini belirten Ülker, “tebeyyün” gibi sözcüklerin güzelliklerine vurgu yaparak bu zenginliğin korunması gerektiğini ifade ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Murat Ülker’e göre ‘afiyet’ olmalı: Yılın kelimesi hangi anketle seçiliyor?
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ankara Gündem Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Sosyal Medyada Biz