1. Haberler
  2. Gündem
  3. Muş’un Berivanları: Yaylada Süt Sağmanın Zorlu Yolculuğu

Muş’un Berivanları: Yaylada Süt Sağmanın Zorlu Yolculuğu

featured
service

Muş’un Varto ilçesinde, sıcak hava koşullarına rağmen, her gün atlarla yaklaşık 7 kilometre mesafedeki yaylaya giden berivanlar (süt sağan kadınlar) küçükbaş hayvanlardan süt sağma işlemini gerçekleştiriyorlar.

İlçeye 75 kilometre uzaklıkta bulunan Karapınar köyünde, günün ilk ışıklarıyla birlikte çalışmaya başlayan berivanlar, ev işlerini tamamladıktan sonra atlarla yaylaya yola çıkıyorlar. Yaklaşık bir saat süren yolculuğun ardından yaylalara ulaşan berivanlar, koyunlardan ve keçilerden sağdıkları sütü atlara yükleyerek geri dönüyorlar.

Berivanlardan Zeytun Aslan, “Koyun ve keçilerin sağımını yapmak için her gün atla yaylaya çıkıyoruz” diyerek bu zorlu yolculuğu anlatıyor. 32 yıldır bu işi yaptığını ifade eden Aslan, “Tek geçim kaynağımız hayvancılık. 7 çocuk annesiyim. Hem işimi yapıyor hem de çocuklarımla ilgileniyorum” diye ekliyor.

Bir başka berivan Süreyya Kartal ise, “40 yıldır köyden yaylaya koyun sağmaya geliyorum. İlkbahar ayından itibaren havaların soğumasına kadar bu geleneği sürdürüyoruz” dedi. Sağdıkları sütü tereyağı ve peynir yaparak sattıklarını, kış aylarında ise kendi ihtiyaçları için peynir ve çökelek yaptıklarını aktardı.

Besici Harun Aslan, yaz boyunca hayvanları yaylada otlattığını söyleyerek, “Köyde meramız kısıtlı. Bu yüzden kadınlar koyun sağmak için atla gidiyor. Bütün yük kadınlarımızın sırtında, biz de her zaman onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Muş’un Berivanları: Yaylada Süt Sağmanın Zorlu Yolculuğu
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz