1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ne Amasya elması ne Isparta! Şeker hastaları gönlünce yiyebiliyor: Sadece bir ilde yetişen elma tescil bekliyor

Ne Amasya elması ne Isparta! Şeker hastaları gönlünce yiyebiliyor: Sadece bir ilde yetişen elma tescil bekliyor

featured
service

Gümüşhane’de doğup büyüyüp farklı şehirlerde yaşayan Gümüşhaneliler, bu yöresel türlerin korunması gerektiğini vurguluyor. Ankara’da yaşayan Gümüşhaneli eğitimci ve ressam Güzin Arısoy, Göbek Elması’nın başka hiçbir yerde rastlanmadığını ve bu özel elmanın korunmasının önemini dile getirdi. Gümüşhaneli Prof. Dr. Ayla San ise Göbek Elması’nın şeker hastaları için ideal bir besin olduğunu belirterek, bu türün korunmasının sağlık açısından da önemli olduğunu ifade etti.

Güzin Arısoy, çocukluğunda bahçelerinde yetişen Göbek Elması’nın eşsiz tadını ve yüksek besin değerini vurguluyor. Arısoy, bu elmanın vitamin değerinin yüksek olduğunu ve tok tuttuğunu belirtti. Göbek Elması’nın, özellikle cevizle birlikte tüketildiğinde özel bir tat bıraktığını ve olgunlaşmamışken bile lezzetli olduğunu anlattı. Arısoy, elmanın farklı tüketim şekillerinin olduğunu, örneğin taşa vurularak sulandırıldığında tadının farklı bir hal aldığını ekledi.

Şifa gibi elma! Sadece Gümüşhane'de yetişiyor - Galeri - Yaşam

Prof. Dr. Ayla San ise Göbek Elması’nın şeker hastaları için ideal olduğunu, içeriğindeki düşük şeker oranı sayesinde şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği nadir elma türlerinden biri olduğunu belirtti. Bu elmanın ekim sonuna doğru toplandığını ve bol su verilirse iri meyveler verdiğini ifade etti.

Göbek Elması’nın coğrafi işaret alabilmesi için yapılan çalışmalar, bu sürecin iki yıl süreceğini gösteriyor. Elmanın çiçeklenme döneminden meyve toplama dönemine kadar laboratuvar ortamında analiz edilmesi ve gözlemlenmesi gerekiyor. Gümüşhane Üniversitesi’nde bilimsel bir makale çalışması yapılması ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından kurumsal teknik destek sağlanması planlanıyor. Bu sayede Göbek Elması’nın Gümüşhane’nin kültürel hafızasına kaydedilmesi hedefleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ne Amasya elması ne Isparta! Şeker hastaları gönlünce yiyebiliyor: Sadece bir ilde yetişen elma tescil bekliyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz