1. Haberler
  2. Gündem
  3. Nesli neredeyse tükeniyor: O ilde bulunan saz kedisi korumaya alındı

Nesli neredeyse tükeniyor: O ilde bulunan saz kedisi korumaya alındı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şırnak Doğa Koruma Ulusal Parklar Şube Müdürü Orhan Kalay, gazetecilere yaptığı açıklamada, vatandaşın doğada bulduğu saz kedisi yavrusunu teslim aldıklarını ve baytar hekim himayesinde bakım ve rehabilitasyonunu hakikatleştirdiklerini belirtti. Kalay, kedinin muhakkak bir erişkinliğe eriştikten sonra tekerrür doğal yaşam civarına vazgeçileceğini söyledi.

Ekipler, yavru kedinin sıhhatini ve korunmasını ön tasarıda tutarak hemen harekete geçti. Dikkatlice tutulan yavru kedi, uzmanlar tarafından Şırnak Yaban Hayvanları Rehabilitasyon ve Rehabilitasyon Acil Müdahale Birimi’ne getirildi. Burada uzman baytarlar tarafından tetkik edilen kedi yavrusu, lüzumlu rehabilitasyon sürecine başlandı.

Şırnak’ın doğal hoşlukları arasında bulunan Silopi ilçesinde, ender ve korunması gereken bir cins olan saz kedisi yavrusu talihli bir biçimde koruma altına alındı. Bir duyarlı yurttaş tarafından doğal etrafında bulunan bu sevimli yavru kedi, süratle harekete geçen İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı Hayvan Gidişat İzleme HAYDİ ile Doğa Koruma Ulusal Parklar Şube Müdürlüğü takımlarına bildirildi.

Aynı zamanda Kalay, vatandaşların doğada yaralı ve yorgun vaziyette buldukları hayvanlarla alakalı olarak emniyet, jandarma veya Doğa Koruma Ulusal Parklar Şube Müdürlüğüne bilgi vermelerini istedi

Sazlıkların sırlı serinkanlılarından biri olan boz renkli saz kedisi Felis chaus, uzun ve ince bacakları ile kendine özgü bir görünüme sahiptir. Asimetrik çizgileri her ferde özgüdür ve bu özellikleri sayesinde birbirlerinden basitçe ayırt edilebilirler. Saz kedisi, yaban kedisinden daha büyük, ancak vaşaktan daha ufak bir kedidir.

Bu saklı yaşayan kediler, koku alma ve görme duyularının gelişmiş olması sebebiyle sık sık alanda görülmezler. Risk anında, çalılıkların içine saklanarak hareketsiz bir biçimde bekleyerek kendilerine gözetirler. Suda da rahatça avlanabilen ender kediler arasındadır ve ülkemizde suyu seven tek yabani kedi cinsi olarak bilinirler.

Saz kedileri gece-gündüz faaldir ve deniz, göl ve nehir sistemlerindeki sazlıklarda, çalılık ve ormanlık alanlarda yaşarlar. Yavrularını ağaç kovukları, sık çalılıklar veya değişik hayvanların terk ettiği yuvalarda gizlerler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Nesli neredeyse tükeniyor: O ilde bulunan saz kedisi korumaya alındı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz