Kumsalda hareketsiz bir şekilde duran yunusu fark eden amatör balıkçı, durumu yetkililere bildirdi. İhbar üzerine olay yerine gelen Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, yaptığı incelemede yunusun Delphinus delphis türüne ait olduğunu ve bir juvenil birey olduğunu tespit etti.
Başkan Sürücü, yunusun bir gözünde ve çevresinde kuşların neden olduğu düşünülen doku tahribatı bulunduğunu belirterek, şu açıklamalarda bulundu:
“Yapılan kontrollerde küçük Yunusun bir gözü ve çevresinde doku tahribatı olduğu, tahribatın muhtemelen deniz yüzeyindeyken kuşlar tarafından yapıldığını tahmin etmekteyiz. Yunusun derisinin üzerinde oluşan sürtünme izlerinin daha önceki ölümlerden de görüldüğü gibi, hedef dışı av olarak trol/gırgır ağlarına yakalanarak boğulduğu ve tekneden denize bırakıldığı düşünülmektedir. Yunus türleri genellikle hedef dışı av olarak ağlara yakalanmakta, denizdeki plastik atıklarından, salgın hastalıklardan ve aşırı avlanmalar nedeniyle besin miktarlarının azalmasından dolayı öldükleri görülmektedir.”
Bahattin Sürücü, Tırtak türü yunusların Akdeniz’de neslinin hızla azaldığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Kuşadası Körfezi’ndeki Setase türleri içinde Tırtak türü yunuslar yoğun olarak görülmektedir. 30-40 yıl yaşadığı ve 2-3 metreye kadar büyüdüğü bilinen ve Akdeniz genelinde oldukça azalan Tırtak türü yunuslar için Kuşadası Körfezi ve Dilek Boğazı çok önemlidir. Yunuslar aşırı balık avlıyor algısı yanlıştır. Besin piramidinin en üst sırasında yer alması nedeniyle yaşadığı bölgelerde deniz ekosisteminin sağlıklı olduğunun bir göstergesidir. Ulusal ve Uluslararası anlaşmalarla koruma altında olup insan kaynaklı olarak tehdit altındadır.”
Yorumlar kapalı.