1. Haberler
  2. Gündem
  3. O iş bitmemiş: ‘Filistin’e ticaret’ 4 ayda 14 kat arttı

O iş bitmemiş: ‘Filistin’e ticaret’ 4 ayda 14 kat arttı

featured
service

Gazze’de katliama rağmen İsrail ile ticareti 6 ay boyunca kesmeyen Ankara, yerel seçim sonuçlarının ardından tavır değiştirdi. Erdoğan 24 Nisan’da Tel Aviv’in en büyük destekçilerinden Almanya Cumhurbaşkanı’nı ağırladığı törende ‘İsrail ile yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti’ dedi. Ardından 54 ürünün İsrail’e satışı yasaklandı. Ancak Azeri petrolünün Mersin’den sevkiyatı dahil ticaretin üçüncü ülkeler üzerinden sürdüğü iddiaları gündemde kalmaya devam etti. Doğrudan ticaretin gemilerle sürdüğünü ANKARAGÜNDEM ortaya çıkardı, Çanakkale’den çelik ve çimento yükleyen geminin 10 Eylül’de Hayfa’ya ulaştığını belirledi.

elişme sonrası Ticaret Bakanlığı ‘İsrail için gümrük sistemi kapalıdır’ açıklaması yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir ise İstatistik Enstitüsü’nün resmi dış ticaret verilerine göre, Türkiye’den 2024 Haziran ayında yaklaşık 60, 2024 Temmuz ayında ise yaklaşık 73 milyon dolarlık ithalat yapılmıştır’ bilgisini paylaştı. Dış ticaret uzmanları gemilerin limandan ayrıldıktan sonra ‘konşimento’ üzerinde revize gerçekleştirilerek varış yeri bilgisinin değiştirilebildiğini belirttiler. Türkiye’nin dış ticaret istatistiklerine göre İsrail’e haziran ile temmuz aylarında ticaret sıfır olarak gösterildiği belirlendi.

Resmi verilere göre İsrail ile ticaretin bittiği nisan ayında Filistin ile 9 milyon dolar seviyesinde olan ihracat 4 ay içinde 14 kat arttı. Kirli ticaretin Filistin’de kurdurulan şirketler üzerinden sürdürüldüğü iddiaları dayanak buldu.

2109krt01a-tum.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’de katliamın başladığı 7 Ekim’den aylar sonra 24 Nisan’da “İsrail ile ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti” demişti. Ancak ANKARAGÜNDEM, kanlı ticaretin sürdüğünü kanıtlarıyla defalarca manşetine taşıdı. Hükümet ve iş dünyası sessizliğini korurken resmî rakamlar da ortaya çıktı. İsrail’in TÜİK’i, Türkiye’den haziran ve temmuzda toplam 130 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildiğini açıkladı.

1kapak-003.jpg

İsrail’in neredeyse 1 yıldır tüm dünyanın gözü önünde Filistin’de sürdürdüğü soykırım yüzünden Orta Doğu diken üstünde. Gazze ve Batı Şeria’da 41 binden fazla masumu öldüren, suikastlar düzenleyen, savaşı Lübnan’a taşımaya çalışan Netanyahu hükümeti, bildiğini okumaya devam ediyor. Müslüman ülkeler, olan biteni sadece seyrediyor. 7 Ekim sonrası bir süre sessiz kalmayı seçen AK Parti iktidarı, Tel Aviv ile ticaretini artırarak sürdürdü. Özellikle çimento ve çelik gibi stratejik ürünlerin ticareti, kamuoyunda derin rahatsızlığa yol açtı. Eleştiriler artınca harekete geçme mecburiyetinde kalan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önce ses tonunu yükseltti ardından 54 ürünün İsrail’e ihracatını kısıtladı. Erdoğan, tepkiler dağ gibi büyünce 24 Nisan’da “İsrail ile ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti” dedi. 3 Mayıs’ta ticarete tamamen son verildiğini ilan etti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan “Gazze’de ateşkes sağlanana ve sınırsız insani yardıma izin verilinceye kadar ticaret yeniden başlamayacak” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
O iş bitmemiş: ‘Filistin’e ticaret’ 4 ayda 14 kat arttı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz