ODTÜ Mikro Elektromekanik Sistemler (MEMS) Merkezi, TÜBİTAK’ın desteğiyle MAESTRO Mikro Medikal Teknolojiler Platformu’nu kurarak yerli çip geliştirme çalışmalarına hız verdi. 19 üniversite ve 7 özel sektör kuruluşuyla işbirliği içinde, sağlıkta kullanılacak 9 kritik alanda yenilikçi projelerin hayata geçirilmesi amaçlanıyor.
ODTÜ Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ender Yıldırım, sağlık alanında çip teknolojilerinin önemli bir rol oynamaya başladığını vurgulayarak, “Kardiyovasküler hastalıkların tanısında kullanılabilecek çipler tasarlıyoruz.”
Yıldırım, ODTÜ MEMS Merkezi olarak 9 teknik proje yürüttüklerini ve bu projelerin TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında desteklendiğini belirtti. 4 yıl içinde proje çıktılarının ticarileşmesi bekleniyor.
Prof. Dr. Haluk Külah, mikro medikal teknolojilerdeki hedeflerinin, yerli ve milli ürünler geliştirmek ve ülkenin bu alandaki dışa bağımlılığını azaltmak olduğunu ifade etti. “9 projemizle inovasyon kültürünü güçlendireceğiz.”
Külah, çip teknolojisinin sağlığa kazandırdığı fırsatların daha önce hayal bile edilemeyecek ürünlerin ortaya çıkmasını sağladığını vurguladı. “Biyomedikal implantlar ve akıllı kontak lensler başta olmak üzere, yenilikçi çözümler geliştiriyoruz.”
ODTÜ MEMS Müdürü Dr. Atilla Hakan Özdemir, farklı alanlarda çip geliştirme hedeflerinin dünya çapında bir çip üretim merkezi olma yolunda önemli bir adım olduğunu belirtti. “Hedefimiz, tamamen yerli ve milli çözüm üreterek sağlık sektöründe fark yaratmak.”
Yorumlar kapalı.