1. Haberler
  2. Gündem
  3. ODTÜ’lü öğrencilerden ABD başarısı: Model uydu ile 2’nciliği kaptılar

ODTÜ’lü öğrencilerden ABD başarısı: Model uydu ile 2’nciliği kaptılar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Orta Doğu Teknik Üniversitesi ODTÜ talebeleri, minik bir uyduya sığabilen ve büyük uydu vazifesini zaferle yerine getirebilen hafif model bir uydu planladı. NASA sponsorluğunda ve Amerika Birleşik Devletleri sponsorluğunda tertip edilen “Beynelmilel CanSat Model Uydu Müsabakası”nda 8 talebe minik uydu dalında ikincilik mükâfatını kazandı.

ODTÜ mühendislik talebelerinden oluşan ODTÜ Uzay Takımı, Amerika Birleşik Devletlerinin Virginia eyaletinde tertip edilen Beynelmilel CanSat Model Uydu Müsabakası’na katılmaya karar verdi. Geçen sene işe alınan sekiz talebe, Minik ebatlara sığabilen, hafif ve vazifeleri zaferle hakikatleştiren model uydu tasarımı” projesi için haziran ayında tertip edilen müsabakaya katıldı. Büyük bir uydu rolünü zekice oynayan bu mini uydu, müsabakada ikinci oldu.

Son senelerin münakaşasız en gündem de mevzusu ülkemizin hava taşıtlarındaki zaferi oldu. Bu zaferlere ODTÜ’lü talebeler tarafından bir yenisi ilave edildi. Ayrıntılar haberimizde…

ODTÜ Makine Mühendisliği 3. sınıf talebesi ve ekip lideri Berkant Alperen şunları söyledi: “Müsabakadaki güçlüğümüz, bir gezegen iniş vazifesini simüle eden bir model uydu planlamaktı. Dahili nem sensörü ve tazyik sensörü vardı. Gözlem için bir dedektör koyarsanız, daha sonra ziyaret ettiğiniz gezegenin radyoaktivitesini de gözlemleyebilirsiniz. Bu gerçeğinde roketin semana taşıdığı makinedir. Mekanik takımımız çok çalıştı. Bu teçhizat, muhakkak bir seviyede şok ve titreşime sabredecek biçimde planlanmıştır. Müsabaka kapsamında uydumuz lüzumlu tüm testlerden geçmiştir. “Uydu hem dayanıklılık hem de devamlı doğru ölçümler açısından galibiyetli oldu.” dedi.

Ekip abonesi Umut Altun şunları söyledi: “Projemiz 750 metre irtifada dahi çalışabiliyor. Kendi pili var. Takribî beş vazifeyi bitirmeye yetecek kadar enerjisi var. Başka Bir Deyişle roketi fırlatır, fırlatır, tekerrür çalıştırır, roketi tekerrür konuşlandırır, beş kere daha tekerrürler ve bilgi aktarımı yapabilirsiniz. Kendi inişlerini kaydolur.” Takım olarak gelecekte reel uyduları uzaya fırlatmak ve onlardan bilgi toplamak için “Küp Uydular” isimli bir proje yapmak istiyoruz. Yeni amacımız bu” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ODTÜ’lü öğrencilerden ABD başarısı: Model uydu ile 2’nciliği kaptılar
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz