1. Haberler
  2. Gündem
  3. ÖHD’den ‘acil harekete geçilmeli’ raporu: Yetersiz gıda, suya erişim darp, çıplak arama, tecrit…

ÖHD’den ‘acil harekete geçilmeli’ raporu: Yetersiz gıda, suya erişim darp, çıplak arama, tecrit…

featured
service

Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre; raporda, cezaevlerinde sağlık hakkının doğrudan ihlal edildiği vurgulanarak, bazı ağır hasta mahpusların bilimsel olmayan ve taraflı raporlar yüzünden hastaneye sevk edilemedikleri ya da geç sevk edildikleri belirtildi. Sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan eksikliklerin yanı sıra, yetersiz gıda ve su sorunları da rapor edildi. Ayrıca cezaevlerinde uygulanan çıplak arama gibi insanlık dışı yöntemlerin, tutuklu ve hükümlülerin sağlık haklarını ciddi şekilde ihlal ettiği ifade edildi.

İşkence ve kötü muamele başlığı altında yapılan incelemelerde, mahpusların gardiyanlar tarafından darp ve cebire maruz kaldığı, tecrit uygulamaları ile sosyal ilişkilerinin kesildiği ve psikolojik baskıya maruz bırakıldıkları belirtildi. Ayrıca, keyfi kararlarla mahpusların infazlarının engellendiği ve tahliye haklarının keyfi gerekçelerle ihlal edildiği tespit edildi. Haberleşme haklarının da sürekli olarak kısıtlandığı, mektuplara sansür uygulandığı ve sosyal etkinliklerin engellendiği rapor edildi.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği Ankara Şubesi, raporunun sonuç bölümünde, yaşanan hak ihlallerinin ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde çözülmesi için bağımsız denetim mekanizmalarının oluşturulmasını talep etti. Devlet yetkililerinin derhal gerekli adımları atmaları ve bu sorunlara karşı harekete geçmeleri çağrısında bulundu. İnsan hakları ihlallerine karşı Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, TİHEK ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiği vurgulandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ÖHD’den ‘acil harekete geçilmeli’ raporu: Yetersiz gıda, suya erişim darp, çıplak arama, tecrit…
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz