1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun, Bartın… Sonunda kurtuluyorsunuz! Karadeniz’in en büyük belasını bu bitirecek

Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun, Bartın… Sonunda kurtuluyorsunuz! Karadeniz’in en büyük belasını bu bitirecek

featured
service

Kahverengi kokarca, 2017 yılından beri Türkiye’nin tarım alanlarında ciddi bir tehdit oluşturmaya başladı. Özellikle 2023 baharında yağışlı hava koşulları, bu zararlının popülasyonunu artırarak, ekonomik kayıplara yol açtı. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu tehdidi ortadan kaldırmak amacıyla “Kahverengi Kokarca Eylem Planı” ve ardından “Kahverengi Kokarca İle Mücadele Seferberliği” gibi önemli adımlar attı.

Bu yıl, 35 ilde 207 bin 286 “samuray arısı” üretilerek doğal düşman olarak ekosisteme salındı. Samuray arısı, kahverengi kokarcayı etkili bir şekilde kontrol altına alarak, bölgedeki tarım ürünlerinin korunmasına katkı sağlıyor. 2025 yılı için ise bu sayının 300 bin adet olması hedefleniyor.

Kahverengi kokarca ile mücadelede mekanik ve biyoteknik yöntemler de devreye alındı. Süpürme, toplama gibi mekanik yöntemlerin yanı sıra feromon tuzakları ile zararlının yoğunluğu kontrol ediliyor. 2024 yılı için 4 bin 150 feromon alımı yapılarak, 3 bin 500 adet feromon bölgedeki çiftçilere dağıtıldı.

Kimyasal mücadele için de gerekli önlemler alındı. Şeftali, elma, armut gibi meyveler ile domates, biber, mısır gibi sebzelerde mücadele için önerilen ilaç listeleri oluşturuldu. Özellikle Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun ve Bartın gibi illerde, bu ürünlerin korunması için kimyasal alımlarına bütçe tahsis edildi.

yeni-proje-10.jpg

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun, Bartın… Sonunda kurtuluyorsunuz! Karadeniz’in en büyük belasını bu bitirecek
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz