Orman bir gecede arsa oldu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı kararıyla Artvin, Bitlis, İzmir ve İstanbul’da 493 bin metrekare alan orman sınırları dışına çıkarıldı. İstanbul’un yeşil havzası niteliğindeki Beykoz ilçesindeki 9 mahallede ormanlık bölgeler arazi vasfına çevrildi. Kararla, yıllar önce ormanlık alana kondurulan evler yasal statüye kavuşturulurken yeni yapılaşmaların da önü açıldı. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Orman Kanunu’na getirilen ek-16. maddenin Türkiye’nin yeşil alan varlığını tehdit ettiğini belirtti.

Ataç, “Ek madde yürürlüğe girdiğinden beri 2 bin 600 hektar yeşil alan orman sınırı dışına çıkarıldı” dedi. Kuzey Ormanları Savunması Sözcüsü Başar Alipaça ise Beykoz’un büyük bir tahribata uğradığını vurguladı. Alipaça, 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun büyük bir yapılaşma dalgası başlattığını kaydetti. “Yapılaşmaya dönük her karar İstanbul’un son kalan su, temiz hava ve gıda kaynaklarının da yok olması anlamına geliyor. Derhal katı bir yapılaşma yasağı getirilmeli” çağrısında bulundu.

Artvin’in Şavşat ilçesinde de 1 hektar alan orman sınırları dışına çıkarıldı. 20 yıl önce konutların inşa edildiği bölgenin Resmi Gazete’de yayımlanan son kararla yasal hale getirildiği vurgulandı. Karar, AK Partili Aydın Ayaydın’ın villasını akıllara getirdi. Ormanlık alana yapılan bölüm için yıkım kararı yerine söz konusu bölge yasal düzenlemeyle orman sınırları dışına çıkarılmıştı. Çarpık tabloya dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihan Erdönmez “Ceza verileceğine meşrulaştırılıyor. Resmi Gazete’de orman dışına çıkarılan alanların iki katından fazlasının ağaçlandırma için Orman Genel Müdürlüğü’ne tahsis edildiği belirtiliyor. Ancak bunun yapılıp yapılmadığı belirsiz. Bu işin şirin görünmesi için çabalanmış. Bunun adı yeşil badana” dedi.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla İstanbul’un Beykoz ilçesinde 9 mahallede bulunan 181 bin metrekarelik alan orman vasfını yitirdi. Kuzey Ormanları Savunması Sözcüsü Başar Alipaça, söz konusu bölgelerin orman işgaliyle kaçak yapılaşmanın en çok yaşandığı yerler olduğunu belirtti. Alipaça “Kentsel saçaklanmayla orman niteliği kayboluyor” dedi. Beykoz Belediyesi söz konusu alanların geçmişte orman niteliğini kaybettiğini savundu.

3006krt01a-tum.jpg

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Orman bir gecede arsa oldu

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz