Yönetmelikte yapılan değişikliklerle birlikte OSB’lerin yer seçimi işlemleri hızlandırıldı. 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarında sanayi alanı olarak gösterilen bölgeler için, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı doğrudan OSB alanı belirleyebilecek. Bu sayede OSB’lerin yerleşim süreçleri daha hızlı sonuçlanacak. Ayrıca kamulaştırma maddesine eklenen yeni hükümlerle, özel mülkiyetli araziler, rızaen satın alma veya kamulaştırma yoluyla OSB’lerin mülkiyetine geçebilecek. Yatırım taahhüdünde bulunan parsel sahiplerine ise kamulaştırma yapılmadan yer verilebilecek. Ancak taahhüdünü belirlenen sürede yerine getiremeyenlerin taşınmazlarına kamulaştırma işlemi uygulanacak.
Yeni düzenleme ile OSB’lere ön tahsis imkanı sağlandı. OSB tüzel kişilik kazandıktan sonra, parselasyon planı onaylanana kadar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan alınacak izinle ön tahsis yapılabilecek. Bu ön tahsislerin duyurusu ise OSBÜK ve Bakanlık internet sitelerinde her ayın ilk pazartesi günü yayımlanacak ve en az iki hafta süreyle başvurular alınacak. Ön tahsis edilen alanlarda yatırım yapılması için teşvik mevzuatı çerçevesinde belirlenen sektörlere yönelik şartlar aranacak. Başvuru sahipleri, ihale veya kura usulüyle belirlenecek.
Tahsis edilebilir durumdaki parseller her ayın ilk Pazartesi günü duyurulacak ve tahsis işlemleri ihale veya kura yöntemi ile yapılacak. Ayrıca yapı ruhsatı almış ancak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alamayan katılımcılar için Bakanlık tarafından süre uzatma imkanı tanındı. Bu süre önceki yönetmelikte 2 yıl olarak belirlenirken, yeni düzenleme ile 3 yıla çıkarıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, OSB’lerin ön tahsis imkanı ile gelir elde edebileceğini ve böylece altyapı yatırımlarının daha hızlı tamamlanacağını vurguladı. Bakan Kacır, yerli ve yabancı yatırımcılara yönelik olarak OSB’lerin mülkiyetlerindeki parsellerde tesis inşa edilip, üretim şartıyla kiralama veya satış yapılmasının mümkün hale geldiğini belirtti.
Yorumlar kapalı.