Güneşte meydana gelen son yılların en güçlü patlamaları birkaç gün boyunca hem dünyada hem de Türkiye’de etkisini gösterecek. Kutup ışıklarının veya bir diğer ismiyle auroraların 2025 ve 2026 yıllarında daha çok görüleceği belirtildi. Osmanlı döneminde Fecri Şimal denilen bu olay üzerinde çalışmalar yapan Gümüşhane Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Nafiz Maden, Türkiye’de görülen kuzey ışıklarının geçmişine değindi.
11 yıllık döngüler halinde aktif ve pasif dönemler yaşayan güneş beraberinde de farklı etkiler getiriyor. 2013 yılında 24 döngüde Gezi olayları yaşanırken 2016 yılında FETÖ darbe girişimi yaşandığını belirten maden, bu tür olayların olduğu dönemlerde iletken hatların zarar görmesinin yanında sosyal ekonomik olayların da yaşandığını söyledi.
Kuzey ışıklarının güneşteki patlamalar sonucu uzaya yayılan elektrik yüklü parçacıkların manyetosfer tabakasına çarpması sonucunda oluştuğunu söyleyen Maden, “ Elektrik yüklü parçacıkların yerin manyetosfer tabakasını çarpması ve durdurulması, daha sonra da atmosfere nüfuz etmesi sonucu elektrik yüklü parçacıkların atmosferdeki azot ve oksijen atomlarıyla çarpışması ve bu atomların enerjilerini yükseltmeleri, kararsız hale getirdikten sonra o azot ve oksijenin yine minimum enerji seviyelerine inebilmeleri için dışarıya yaydıkları bir ışın, bir renkli ışıktır. Aslında çok güzel bir doğa olayı, bir meteorolojik olay. Bu dünyamızın ne kadar mükemmel şekilde yaratıldığını, oluşturulduğunu, fiziki olarak halen hayatta olduğumuzu gösteriyor. Eğer bu ışıkları görebiliyorsak bu kutup ışıklarını görüyorsak biz hayattayız ve canlılık devam ediyor demektir” açıklamalarında bulundu.
Türkiye’de ortaya çıkan Kuzey ışıklarının Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde kayıt altına alındığını dile getiren Prof. Dr. Maden, Bu durumun nadir görülen bir olay olduğunu belirterek Osmanlı döneminde tarihi kayıtlarda bu tür vakaların olduğunu da belirtti.
Gelibolu Mustafa Ali’nin ünlü eseri Künhü’l Ahbar’ını işaret eden Prof. Dr. Maden, Tevari Ali Osman’da hatta Hakim Mehmet Efendi tarihinde bununla ilgili birkaç kayıt olduğunu ifade etti. Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin İstanbul’a gittiği 1955’li yıllarda yine İstanbul’da aurora olduğunu belirten Maden, bu olaya Fecr-i Şimal adı verildiğini de söyledi. İstanbul’daki hocalar ve onu görenlerin kıyamet alameti zannederek kaçtığını da dile getiren uzman isim, Erzurumlu İbrahim Hakkı ve arkadaşlarının bu muhteşem olayı soğukkanlılıkla izlediğini aktardı.
Yorumlar kapalı.