ÖSYM’ye “telaffuz” şikayeti: Görme engelli öğrenci mağduriyetinin giderilmesini istiyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’un Silivri ilçesinde yaşayan görme engelli Berra Yami, ANKA Haber Ajansına yaptığı açıklamada, yaşadığı sorunla ilgili ÖSYM’ye dilekçe vererek, mağduriyetinin giderilmesini istediğini söyledi.

YKS’nin yabancı dil testi oturumuna, Büyükçekmece Rosvita- Timur İmrağ Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi’nde girdiğini anlatan Yami, sınav başlamadan önce kendisi için görevlendirilen okuyucu ve işaretleyici öğretmenlerle tanıştığında, görevlilerin branşlarının Biyoloji ve Türkçe olduğunu öğrendiğini söyledi. Bu durumun sınavını olumsuz etkileyeceği düşüncesiyle okuyucuların değiştirilmesini talep ettiğini ancak talebinin reddedildiğini aktaran Berra Yami, sınav günü yaşadıklarına ilişkin şu iddiaları dile getirdi:

“Talebim karşılık bulmadı. Sınava başladığımızda biyoloji öğretmeni ‘Ben bilmiyorum, okumayacağım’ dedi. Türkçe öğretmeni ile sınava başladım. Bana İngilizce bildiğini söyledi. Telaffuzu anlaşılır değildi. Sınavda 10 soru çözdüm, sonrasında moralim çok düştü. Soruları anlayamadım. Tekrar bina başkanını çağırmak istedim, kabul etmediler. Sonrasında sınavı bitirmek istedim. Türkçe öğretmeni telaffuzunun iyi olduğunu, soruları benim yapamadığımı söyledi. Bana ‘Sınavda İngilizce öğretmeni olsaydı sana cevapları mı verecekti’ dedi. Kendisine böyle bir beklentim olmadığını, sadece dil sınavına hakim birinin olması gerektiğini söyledim. Dil sınavını bir kere bile görseydi, sorulara hakim olurdu.”

Bu sorunu daha önce yaşayan arkadaşları olduğunu söyleyen Berra Yami, “Geçen yıl da arkadaşım aynı mağduriyeti yaşamıştı. Bu sene ben de mağduriyet yaşar mıyım diye sürekli endişe içindeydim. Bu yıl ben yaşadım. Seneye bir başka kişi de bu cümleyi kurmasın istiyorum. Gelecek yıllar için önlemler alınması gerekiyor. Yabancı dil testinde bana ingilizce öğretmenleri mi yardımcı olacak diye yıl içerisinde ÖSYM yetkililerine ulaşmaya çalıştım ama yetkili kişilerden doğru düzgün cevap alamadım” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Engelsiz Erişim Derneğinden konuya ilişkin yapılan açıklamada da “Yıllardır birçok görme engelli öğrenci benzer durumlarla karşılaşmaktadır. Adaylarca ve sivil toplum kuruluşlarınca ÖSYM’ye olumsuz uygulamalar aktarılmakta ve çözüm önerileri sunulmaktadır. ÖSYM’nin yeterli önlemleri almaması nedeniyle görme engelli öğrenciler, okuyucu kaynaklı sorunlar yüzünden en az bir yıllarını kaybedebilmektedir. Engelsiz Erişim Derneği olarak, Berra Yami’nin yaşadığı mağduriyetin bir an önce giderilmesini talep ediyoruz. Ayrıca, Berra’nın sınavında görevli bina başkanı ve diğer yetkililerle ilgili yasal işlem başlatılmasını istiyoruz. Bu olayın takipçisi olacağımızı ve benzer sorunların bir daha yaşanmaması için yasalar çerçevesinde gerekli işlemleri yapacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.” denildi.

ÖSYM’nin bu durumlarda izlediği yönteme göre, adayın mağduriyet talebi doğrultusunda dilekçesi ve sınav esnasında kayıtta olan kamera görüntüleri incelenecek. Hak mağduriyetinin tespit edilmesi durumunda adaya eş değer bir sınav uygulanabilecek.

ÖSYM, görme engelli adaylar için sınavda okuyucu ve işaretleyiciler görevlendiriyor. Yabancı dil testleri için, görev alacak kişilerin dil ile ilgili yeterliliğine bakılarak sınavlarda görevlendirilmeleri sağlanıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ÖSYM’ye “telaffuz” şikayeti: Görme engelli öğrenci mağduriyetinin giderilmesini istiyor

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz