Ersan ve Ömer Avcu kardeşler, 2 yıl önceye kadar Çorum’da personel olarak çalışıyorken, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) hibe desteği sayesinde kendi işlerini kurmaya karar verdiler. Çocukluklarından beri hayal ettikleri çiftliği kurabilmek için babalarının hayvanlarını ve süt toplama aracını sattılar, ardından kredi çekerek işe koyuldular.
Başlangıçta 90 baş hayvanla faaliyete geçen çiftlik, zamanla kapasitesini artırarak 250 dişi hayvan sayısına ulaştı. Şu anda günde 2,5 ton süt üreten çiftlik, yıllık ortalama 900-1000 ton süt satışı yapıyor. Modern ekipmanlar ve otomatik sağım robotları sayesinde üretim kapasitesini hızla artıran çiftlik, şu an Çorum’daki sayılı büyük çiftliklerden biri olma özelliğini taşıyor.
Ersan Avcu, TKDK desteğiyle çiftlik kurma sürecinde yaşadıkları başarıyı AA muhabirine anlattı. 43 yaşındaki Ersan Avcu, veteriner teknikerliği eğitimi aldıktan sonra, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nde çalıştı. Burada, hibe desteğiyle kurulmuş olan çiftlikleri görmek, onun kendi işini kurma hayalini daha da güçlendirdi. Avcu, “Bizim de hayalimizdi. TKDK ile tanışınca başvuru yaptık ve 2021’de başladık. Şu anda istediğimiz kapasiteye ulaştık” dedi.
Başlangıçta banka kredisi ve TKDK’nin yüzde 70 hibesiyle işe koyulan kardeşler, çiftliklerini kurmaya başladı. Çiftlik kurma sürecinde babalarının hayvanlarını ve süt toplama aracını satmaları, onların işlerini büyütmeleri için önemli bir adım oldu. Bugün, 250 baş dişi hayvan ile süt üretimine devam ediyorlar.
Çiftliklerinin gelişimi devam ederken, Avcu kardeşler şu anda üçüncü projeleri için TKDK’ye başvurdu. 10 milyon lira bütçeli bu projeyle, çiftlikte silaj çukurları, kaba yem deposu, çevre düzenlemesi ve güneş enerjisi santrali gibi yenilikçi yatırımlar yapmayı planlıyorlar. Bu yeni projeyle, çiftliklerinin verimliliğini artırmayı ve çevre dostu enerji çözümleri kullanmayı hedefliyorlar.
Ersan Avcu, tarım ve hayvancılık sektöründe girişimci olmak isteyenlere, özellikle TKDK’nin hibe programlarına başvurmayı öneriyor. Avcu, “TKDK desteği olmasaydı bu kadar büyük bir başarıya imza atamazdık. Kardeşim ve ben personel olarak çalışıyorduk, bütçemiz yoktu. Hibe desteği ile bu çiftliği kurduk ve şu anda kendi işimizi yapıyoruz” dedi.
Ersan Avcu, TKDK’ye başvurduktan sonra, 2021 yılında hazırladıkları 2 milyon 766 bin lira bütçeli projeleriyle yüzde 70 hibeli destek aldılar. Proje kapsamında, yurt dışından getirilen 90 gebe düve ile süt üretimine başladılar. Başarılarının ardından, çiftliklerinin modernizasyonu için 13 milyon 225 bin lira bütçeli ve yüzde 65 hibe destekli ikinci projeleri de TKDK tarafından kabul edildi.
Ersan Avcu, “Bütün hayallerimizi gerçekleştirdik. İki sağım robotumuz var. Günlük 2,5 ton süt üretiyoruz. Yıllık 900-1000 ton süt satıyoruz” diyerek başarılarını paylaştı.
Yorumlar kapalı.