Prof. Dr. Alpak: Kısırlaştırma yüksek oranda eşgüdüm içinde yapılmalı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu hayvanların da kontrolsüz bir şekilde ürediğine değinen Alpak, “Tarım ve Orman Bakanımızın (İbrahim Yumaklı) 4 milyona yakın olarak açıkladığı başıboş köpeklerin bu sayıya ulaşmasının birinci nedeni ise vazgeçilmiş hayvan sevgisidir. Hayvanlar hediyelik eşya değildir.” diye konuştu.

Ülkeye kaçak yollardan sokulan cins köpeklerin de sorunun büyümesinde etkisi olduğunu dile getiren Alpak, bu konuda denetimlerin sıklaştırılması ve cezaların ciddi oranda artırılması gerektiğini kaydetti.

“ÇİFTÇİNİN İHTİYAÇ DUYDUĞU KÖPEĞİ DEVLET TEMİN ETMELİ”

Prof. Dr. Hasan Alpak, çiftçiler ve çobanların sürülerini korumak için köpeklere duydukları ihtiyacın zamanla sahipsiz hayvan sorununa da neden olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Çiftleştirdikleri hayvanların 8-10 yavrusu sütten kesildikten sonra aralarından birini seçiyorlar. Geri kalanı ise anneleriyle boş araziye bırakılıp terk ediliyor. Bu da sahipsiz ve kimsesiz hayvan kaynağıdır. Köylünün, çiftçinin ihtiyaç duyduğu köpeği kendisi değil devlet temin etmeli. Veteriner hekimlerin bunu yapabilecek organizasyonu var ancak bu organizasyon da 12 Eylül sonrasında Veteriner İşleri Genel Müdürlüğünün kapatılmasıyla büyük bir darbeye maruz bırakıldı. Bu müdürlük mutlaka geri açılmalıdır.”

İstanbul’da sahipsiz köpek popülasyonunun 1 milyona yakın olduğunu söyleyen Alpak, bunun ilçe merkezlerinde 50 bin civarında olduğunu kaydetti.

Şehir merkezlerindeki sahipsiz köpeklerin neredeyse tamamının kısırlaştırılmış veya küpelenmiş olduğunu dile getiren Alpak, bu hayvanların küpelerinin düşebileceğini, bu nedenle belediyelerin küpe yerine çip işleme yapması gerektiğini vurguladı.

İstanbul özelinde kent merkezleri dışında 700-800 bin sahipsiz köpeğin de kırsal bölgelerde yaşadığını belirten Alpak, hayvanların Silivri, Çatalca, Sultangazi, Eyüpsultan, Sarıyer, Şile, Pendik, Tuzla ve Beykoz gibi ilçelerde yoğunlaştığını aktardı.

“BARINAK DEĞİL KÖPEK YAŞAM ALANLARI OLUŞTURULMALI”

Yüzbinlerce köpeğin barınaklarda toplanmasının mümkün olmadığını dile getiren Alpak, “Biz veteriner hekimler olarak barınak kavramına, barınak tedbirine karşıyız çünkü barınak tedbiri başarısız oldu. Peki ne yapılacak? Köpeklerin çok bulunduğu alanda barınak değil, yaşam alanlarının oluşturulması gerekiyor. İki kilometre uzunluğunda 500 metre genişliğinde köpek yaşam alanları oluşturulmalı.” ifadesini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Prof. Dr. Alpak: Kısırlaştırma yüksek oranda eşgüdüm içinde yapılmalı

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz