1. Haberler
  2. Gündem
  3. Resmi Gazete’de yayımlandı: Kısa çalıma ödeneği ile ilgili yeni düzenleme!

Resmi Gazete’de yayımlandı: Kısa çalıma ödeneği ile ilgili yeni düzenleme!

featured
service

“Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” başlığı altında yayımlanan düzenlemeler, kısa çalışma süresinin 3 ayla sınırlı kalacağını belirtiyor. İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre sigortalı sayılan çalışanlar için getirilen bu düzenlemeler, işverenlerin genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz, genel salgın veya zorlayıcı sebeplerle iş yerlerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak azaltmaları ya da faaliyetlerini tamamen veya kısmen durdurmaları durumunda geçerli olacak.

Yönetmelikte yapılan düzenlemeye göre, kısa çalışma süresi, kısa çalışmanın başladığı tarihten itibaren 3 ayı geçemeyecek. İşveren tarafından farklı tarihlerde aynı gerekçeyle birden fazla kısa çalışma talebinde bulunulması halinde, 3 aylık süre ilk talebin başlangıç tarihinden itibaren hesaplanacak. Ayrıca, başvuruya konu olan kısa çalışma dönemi, işyeri için 4 haftadan az olamayacak. Bu süre, sigortalının iş sözleşmesinin sona ermesi, aynı işverene ait başka bir iş yerine nakli veya iş sözleşmesinin askıya alınması durumları dışında geçerli olacak.

Kısa çalışma uygulamasına tabi tutulan sigortalılar için kısa çalışma süresi, sıfır olmamak kaydıyla, iş yerinin haftalık normal çalışma süresinin üçte bir oranından daha az olamayacak. Zorlayıcı sebep tanımına “iş yerinin fiziken doğrudan olumsuz etkilendiği” ifadesi eklendi. Kısa çalışma ödenecek gün sayısı belirlenirken işverenler tarafından kısa çalışmanın bitiş tarihini izleyen ikinci ayın sonuna kadar yapılacak bildirimler esas alınacak.

Kısa çalışma ödeneği alanların iş yerindeki iş sözleşmesinin sona ermesi, farklı bir iş yerine nakli, iş sözleşmesinin askıya alınması, yaşlılık aylığı almaya başlaması, askerlik nedeniyle işten ayrılması, tutuklanması, hüküm giymesi, yurt dışına çıkması veya ölümü durumlarında ödenekleri kesilecek veya durdurulacak. Geçici iş göremezlik raporu alınması halinde de raporun başladığı tarih itibarıyla kısa çalışma ödeneği durdurulacak.

Yeni yönetmelikle birlikte kısa çalışma başvurularının alınması ve güncellenebilmesi konusunda da kurallar düzenlendi. Söz konusu yönetmelik hükümleri, 1 Mart 2024’ten itibaren geçerli olacak. Ayrıca, bu yeni yönetmelikle, 30 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik” yürürlükten kaldırıldı. Kısa çalışma başlama tarihi, 1 Mart 2024’ten önce olan sigortalılar için eski yönetmelik hükümleri uygulanmaya devam edecek. Ancak, işverenin sigortalının fiilen kısa çalışmaya tabi tutulmadığına dair bildirimde bulunması halinde, kısa çalışma ödeneği hak sahipliği iptal edilecek.

Bu düzenlemelerle birlikte, işverenler ve çalışanlar için kısa çalışma ödeneği süreçleri daha belirgin ve şeffaf hale getirildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Resmi Gazete’de yayımlandı: Kısa çalıma ödeneği ile ilgili yeni düzenleme!
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz