Türk Devletleri Örgütü’nün (TDÖ) Bişkek’te düzenleyeceği zirvede, ortak Latin alfabesine geçiş konusu ele alınacak. Bu stratejik adım, Türkiye’nin kültürel ve siyasi etkisini Orta Asya’da güçlendirecek. Türkiye’nin liderliğinde yürütülen bu proje, bölgedeki işbirliğini pekiştirirken, Türkiye’nin “yumuşak güç” unsuru olarak öne çıkmasına katkı sağlayacak.
Ortak Türk alfabesi için anlaşma sağlandı: 5 harf dahil edildi
Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Nezavisimaya Gazeta’da Victoria Panfilova imzası ile yayınlanan “Tek Latin alfabesi Türkiye’nin Orta Asya’daki nüfuzunu güçlendirecek” başlıklı haber yorumda Türk Cumhuriyetleri arasındaki işbirliği ve entegrasyon süreci ele alındı. Türkiye’nin liderlik rolüne vurgu yapılan yazıda “Ankara, kültürel ve ekonomik bağların geliştirilmesine vurgu yaparken aslında Türk Devletleri Örgütü TDÖ’yü bölgedeki nüfuzunu güçlendirmek için kullanıyor. Tek alfabeye geçiş, Türkiye’nin Orta Asya’daki varlığını güçlendirme görevini kolaylaştıracak güçlü bir araç olacaktır” dendi.
Yazıda, Türk Devletleri Örgütü’nün (TDÖ) 24 Ekim’de Bişkek’te gerçekleştireceği zirveye odaklanılıyor. Zirvede, kuruluşunun 15. yılı kutlanacak olan TDÖ’nün, işbirliğini daha da derinleştirecek kararlar alması bekleniyor. Toplantıda, Hükümet Başkanları ve Başkan Yardımcıları Konseyi’nin kurulması planlanırken, katılımcılar ortak bir Türk alfabesine geçiş kararı alabilir. Yazıya göre, bu gelişme Türkiye’nin Orta Asya’daki etkisini artıracak stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor.
Geçtiğimiz yıl Kazakistan’ın Türkistan şehrinde düzenlenen TDÖ zirvesinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ortak bir alfabe oluşturulmasının önemini vurgulamıştı. Erdoğan, alfabenin, Türk devletlerini birleştiren önemli bir unsur olduğunu dile getirirken, bölgesel işbirliğinin sadece kültürel ve dilsel değil, ekonomik ve güvenlik alanlarında da derinleştiğini belirtti.
Enerji konularında da işbirliği geliştiren Türk Devletleri, 16 Eylül’de Bişkek’te düzenlenen toplantıda yeşil koridorlar ve enerji nakli projelerini ele aldı. Toplantı, “ülkelerin Türk Dünyası Kalkınma Konsepti çerçevesinde 2040’a kadar enerji arzının istikrarını ve sürdürülebilirliğini sağlama konusundaki kararlılığını teyit etti.”
Yazıda ayrıca, güvenlik işbirliğine de dikkat çekiliyor. TDÖ ülkeleri ortak askeri tatbikatlar düzenlerken, Türkiye’nin bölgedeki askeri teçhizat tedarikçisi rolü artıyor. Kültürel ve ekonomik bağları güçlendiren bu ilişkiler, Türkiye’nin bölgedeki etkinliğini artırmasına yönelik bir stratejinin parçası olarak değerlendiriliyor. Bu strateji kapsamında, ortak bir Türk alfabesine geçiş, Türkiye’nin Orta Asya’daki varlığını güçlendirecek bir adım olarak öne çıkıyor.
Yorumlar kapalı.