Sahra Kumları Türkiye’yi Istila Ediyor: Kırmızı Gökyüzü ve Çamurlu Yağmur Uyarısı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çöl Tozu Nedir? Nereden Geliyor?

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, her yıl bahar aylarında rüzgarla birlikte çöl tozlarının Anadolu’ya ulaştığını söyledi. Tek, çöl tozunun demir içerdiğini ve yağışla birlikte yeryüzüne inen tozun bitki, toprak ve su kaynakları için önemli bir işlev gördüğünü belirtti.

Türkiye’yi Hangi Çöl Tozu Etkiliyor?

Türkiye’nin genellikle Afrika ve Orta Doğu kaynaklı çöl tozlarından etkilendiğini vurgulayan Tek, “Ülkemizde özellikle bu dönemde çöl tozu daha yoğun olarak gerçekleşmektedir.” dedi.

Çöl Tozu Ne Zaman ve Nerede Etkili Olacak?

Tek, Afrika’dan gelen çöl tozunun etkisi altına girdiğimizi ve bu etkinin hafta sonuna kadar devam edeceğini aktardı. Çöl tozunun perşembe günü tüm Türkiye’yi etkisi altına alacağını ve cuma günü etkisini kaybedecek şekilde hafta sonu ülkemizi terk edeceğini belirtti.

Hangi Bölgelerde Yoğun Etki Bekleniyor?

Tek, yarın özellikle Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde çöl tozunun etkili olacağını kaydetti. Trakya Bölgesi ve Ege’nin kuzey kesimlerinde yarın yağışla birlikte tozun etkisinin biraz azalacağını ifade etti. Tek ayrıca, cumartesi günü Orta Akdeniz’den bir yağış sisteminin Marmara, Ege, İç Anadolu, Akdeniz’in batısı, batı ve orta Karadeniz’de etkili olacağını ve çöl tozunun çamurlu yağmura yol açabileceğini söyledi. Bu günlerde gökyüzünün de daha kızıl renkte olacağını ekledi.

Çöl Tozu Hava Kalitesini Nasıl Etkiliyor?

Adil Tek, çöl tozu nedeniyle hava kalitesinin bu dönemde düşeceğini dile getirdi. Yoğun ve uzun süreli toza maruz kalmanın insanları olumsuz yönde etkilediğini belirten Tek, “Türkiye’deki vatandaşlar sürekli toza maruz kalmıyor. Bu nedenle toza karşı daha hassaslar.

Yaşlılar, çocuklar, rahatsızlığı olanlar tozdan daha fazla bu nedenle etkileniyor. Toza uzun süre maruz kalmak insanların sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Ayrıca astım ve üst solunum yolu sıkıntıları olanlar bu günlerde dikkatli olmalı. Sağlığımıza bu günlerde dikkat edelim.” değerlendirmesinde bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sahra Kumları Türkiye’yi Istila Ediyor: Kırmızı Gökyüzü ve Çamurlu Yağmur Uyarısı!

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz