1. Haberler
  2. Gündem
  3. Seçim vaadi askıda

Seçim vaadi askıda

featured
service

Türkiye’de ağırlaşan ekonomik kriz en çok düşük gelirliyi etkiledi. Yoksulluğun arttığını TÜİK’in verileri de ortaya koydu. İstatistik Kurumu’nun 2023 verilerine göre yoksulluk yaşayan çocukların sayısı 7 milyon 34 bin. 0-17 yaş grubunda oran yüzde 39.7. Bu çocukların yüzde 33’ü et yiyemiyor. Yetersiz beslenmenin beş yaş altı çocuklarda bodurluğa neden olduğu BM raporlarına da yansırken, hükümetin tasarruf tedbirleri yine çocukları vurdu. Taşımalı sistemde yapılan mesafe değişikliği çocukları okuldan kopardı. Seçim vaadi olarak açıklanan ‘okul yemeği’ sandık kalkınca unutuldu.

Hükümetin 6 Şubat 2023 itibariyle 5 milyon öğrenciye günlük 1 öğün yemek projesi bir yıl sonra Bakan Yusuf Tekin’in ‘Bu mantıklı ve rasyonel değil’ sözleriyle rafa kaldırıldı. Gelinen süreçte ise ‘yetersiz beslenme tehlike’ olarak ortaya çıktı. Yoksulluk nedeniyle okula aç giden çocuklar kantine de gidemeyince ‘askıda tost, simit’ uygulaması başlatıldı. Sivas’ta Dörteylül Ortaokulu kantincisi Ümit Alpan’ın ‘Bir tost ve bir meyve suyu’nu kapsayan projesine destek yağdı. Çocukların bu şekilde karınlarını doyurmak zorunda kalmasına ‘Devletin vaatleri askıda’ tepkisi gösterildi.

Tasarruf tedbiri olarak okullara temizlik personeli tahsis edilmemesi sınıflarda hijyen sorunu ortaya çıkardı. Belediyelerin okullara temizlik yardımında bulunmasını Milli Eğitim Bakanlığı ‘Algı operasyonu’ diye engelledi. Son müdahale de Balıkesir’de yaşandı. Büyükşehir Belediyesi’nin, temizlik ekibi kurup ‘Okullar isterse temizleriz’ duyurusu sonrası Dursunbey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Whatsapp grubu üzerinden, okul müdürlerine ‘Büyükşehir belediyesinden temizlik desteği asla istemeyin. İyi niyetimizin suistimal edilebileceği bir konu’ talimatı verdi.

Atama yapmak yerine ücretli öğretmen istihdam eden, okullardaki temizlik personelinin çalışma gününü haftada 3’e indiren, taşımalı eğitim mesafesini 30 kilometreye düşüren MEB, milyonlarca öğrencinin karşı karşıya olduğu “yetersiz beslenme” sorununu da göz ardı etti. Meseleye kantinciler kayıtsız kalamadı, “Askıda tost” uygulaması başladı.

Hükümet, 2023 genel seçimleri öncesinde eğitim alanında verdiği vaatleri unuttu! Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren -okul öncesi öğrencilere öncelik verilmek üzere- kademeli olarak 5 milyon öğrenciye günlük 1 öğün yemek sağlanacağını duyurmuştu. Ancak Bakan Yusuf Tekin, bu seneki eğitim-öğretim dönemi başında yaptığı açıklamada; söz konusu öğrenciler arasında, deprem bölgesinde yaşayanları ve taşımalı eğitimden faydalananları saydı.

Bakan Tekin, 21 Eylül’de “18 milyon öğrenciye yemek yardımında bulunmakla ilgili bir sürü akademik çalışma yaptırdık. Bunu mantıklı ve rasyonel bulmuyoruz ancak ihtiyaç sahibi olan öğrencilerimize bu hizmeti sunuyoruz. 3 milyonun üzerinde öğrencimiz hizmetten faydalanıyor” dedi. Ekmek ve Gül platformu, “Okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı!” kampanyası kapsamında Tuzluçayır Kadınları Derneği ile birlikte MEB’e dava açtı. Ankara 3. İdare Mahkemesi’nde ilk duruşması 21 Şubat’ta görülen davada MEB adına konuşan Hukuk Müşaviri Saadet Yıldırım, uygulamada birçok aksaklık yaşandığını savunarak “Yemeklerin depolanması büyük sıkıntı. Gıda zehirlenmesi yaşanabiliyor. Biz bunu pilot olarak denedik, kimi zorluklarla karşılaştık. Hepsi planlanması gereken şeyler. Üst düzey aileler de çocuklarına yemek verilmesinden hoşlanmadıklarını belirtti” ifadelerini kullandı. “Kaynaklar sınırlı” gerekçesiyle davayı reddeden mahkeme heyeti “Devletin okullarda eğitim alan tüm çocuklara ücretsiz yemek sağlama gibi bir pozitif yükümlülüğü yoktur” kararına hükmetti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Seçim vaadi askıda
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz