1. Haberler
  2. Gündem
  3. SGK’dan Kayıt Dışı İstihdamla Mücadelede Yeni Dönem: Ağır Cezalar Geliyor

SGK’dan Kayıt Dışı İstihdamla Mücadelede Yeni Dönem: Ağır Cezalar Geliyor

featured
service

SGK, özellikle yabancı işçilerin yoğun olarak çalıştığı sektörler ve küçük ölçekli işletmeler üzerinde denetimlerini sıklaştırma kararı aldı. İşverenlere, bir işçinin sadece bir gün sigortasız çalıştırılması durumunda 2024 yılı için aylık en az 40 bin 5 lira ceza uygulanacağı bildirildi. Bu cezanın yanı sıra, kayıt dışı çalıştırılan işçilerin primleri de gecikme cezası ve zammıyla tahsil edilecek.

SGK, yerel medya ve taşra teşkilatları aracılığıyla geniş çaplı bilgilendirme kampanyaları başlattı. Bu kampanyaların amacı, işverenleri ve çalışanları kayıt dışı çalışmanın maliyetleri ve riskleri konusunda bilinçlendirmek. SGK Başkanı Çınar, sigortasız işçi çalıştırmanın, sigortalı çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve riskli olduğunu vurguladı:

“Sigortasız işçinin kaza geçirmesi veya ölmesi durumunda, tüm masraflar işverenden tahsil edilir. Bu nedenle sigortasız işçi çalıştırmak oldukça pahalı ve tehlikelidir.”

Yeni düzenleme kapsamında, işçilerin meslek kodlarının yaptıkları işe uygun olarak bildirilmesi zorunlu kılındı. Yanlış bildirimlerde, işçi başına asgari ücretin onda biri kadar ceza uygulanacak. Ayrıca, beş ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde maaş ödemelerinin banka aracılığıyla yapılması gerekecek ve elden ödeme yapılmasına izin verilmeyecek.

SGK, Türkiye’de çalışan yabancı işçiler ve mesleki eğitim gören stajyerlerin de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan izin alması gerektiğini belirtti. Çalışma izni olmayan yabancı işçilere 56 bin TL, izinsiz çalışan yabancılara ise 45 bin TL ceza kesileceği açıklandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
SGK’dan Kayıt Dışı İstihdamla Mücadelede Yeni Dönem: Ağır Cezalar Geliyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz