Sivas’tan dünyaya ilaç oluyor! Bulaşıcı ve ölümcül hastalıklara etkisi kanıtlandı: Pazarda yok satıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sivas’ta yetişen endemik bitkiler son yıllarda uluslararası düzeyde oldukça ilgi görmeye başladı. Bu bitkilerle ilgili yürütülen araştırmalar, Sivas’ın topraklarında yetişen endemik bitkilerin hayvanlar ve özellikle sivrisineklerden bulaşan ölümcül hastalıklara karşı etki gösterdiğini ortaya koydu.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Yabaş İspanya La Laguna Üniversitesi ile ortak çalışma yürüterek Sivas’ın endemik bitkilerinin özellikle sivrisineklerden bulaşan ölümcül bulaşıcı hastalıklar üzerinde son derece etkili olduğunu ortaya koyduklarını söyledi.

Sivas’ta yetişen endemik bitkilerin bulaşıcı hastalıklara şifa olacak bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Yabaş, “Biz İspanya Tenerife’de bulunan ve dünyanın en iyi 500 üniversitesi sıralamasında yer alan La Laguna Üniversitesi ile bir iş birliği yaptık. Prof. Dr. Jacob Lorenzo-Morales ve ekibiyle bir çalışma yürüttük. Bu ekip özellikle sivrisineklerden bulaşan ölümcül bulaşıcı hastalıklar üzerine dünya üzerinde çeşitli çalışmalar yapıyor. Biz de buradaki laboratuvarımızda içeriğini saflaştırdığımız Sivas’ın endemik bitkilerinden, türkülere konu olmuş madımağın da içinde bulunduğu endemik bitkilerin analizlerini yaptırdık. Tabii bunlardan önce bir literatür araştırması yaptık ve bunların etkili olabileceğini düşündük.

sivas-2.jpg

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Esra Uçar Sözmen ile birlikte biz bu bitkilerin etken maddelerini farklı tekniklerle saflaştırarak analizlerini gerçekleştirdik. Ardından diğer ilgili ekip tarafından da bu etken maddelerin aktiviteleri incelendi. Birçoğunun etkin sonuç gösterdiği ve pek çok bulaşıcı hastalığa aynı anda etkinlik gösterdiğini gözlemledik. Bu çalışmalarımızın bir kısmını uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanmak üzere yayına hazırladık, şu an yayın aşamasında. Bazıları içinde patent başvurusu yapmayı düşünüyoruz.

sivas-3.jpg

Özellikle hayvanlardan bulaşan ölümcül bulaşıcı hastalıkların bu tür bitkiler üzerinde denendiği ilk çalışma olduğunu söyleyebilirim. Bu anlamda da özgün ve umut vaat eden bir çalışma olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sivas’tan dünyaya ilaç oluyor! Bulaşıcı ve ölümcül hastalıklara etkisi kanıtlandı: Pazarda yok satıyor

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz