HDP eski eş başkanları Demirtaş’a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, Demirtaş’ı Yasin Börü cinayetinden beraat ettirdi. Kararların ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “İstinaf ve temyiz süreçlerini bekleyeceğiz” açıklaması yaparken davada 10 yıl sonra karar çıkmasına dikkat çekildi. Hukuki bir konunun seçimden önceki iş birliği arayışları ve seçimin ardından oluşan siyasi konjonktür çerçevesinde ele alındığı algısı rahatsızlık oluşturdu.
Akşam ise 28 Şubat davasında ‘darbeye teşebbüs’ suçundan müebbet alan emekli generallerin cezaları Cumhurbaşkanı kararıyla kaldırıldı. ‘Kocama hali’ gerekçe gösterildi. Bu gelişme ana muhalefete ‘yumuşama’ şeklinde değerlendirilirken CHP “Gecikmiş ama doğru bir adım” açıklaması yaptı. Öte yandan 2019 seçimlerinde iki SP’linin öldürüldüğü olayda müebbet hapse çarptırılan Hacı Sülük’ün (67) de af çerçevesine alınması tepki yarattı.
31 Mart’tan sonra siyasette başlayan normalleşme süreci, CHP lideri Özel ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesi ile ivme kazandı. Ancak önceki gün Kobani davasında HDP’li siyasetçilere verilen hapis cezaları sonrası sürecin sekteye uğratıldığı belirtildi. Kobani kararlarından saatler sonra Erdoğan- Özel görüşmesinde gündeme gelen 28 Şubat tutuklusu generallere af çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan özel afla generaller tahliye edildi. ‘Kobani de hapis cezaları, 28 Şubat’ta af’ kararları siyasette bir sert bir yumuşama adımı şeklinde yorumlandı.
CHP’nin birinci, Ak Parti’nin ise ikinci olarak 31 Mart sandığından çıkması, Türkiye’de yeni bir süreci başlatırken, kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan Kobani, Gezi ve 28 Şubat davalarında da gelişmelerin olacağı beklentisi arttı. ‘CHP lideri Özgür Özel ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesi ‘Siyasette normalleşme’ yorumlarını da beraberinde getirdi. Özel, görüşmede Gezi tutuklularını, hasta tutukluları ve 28 Şubat’ın tutuklu generallerinin durumunu gündeme getirdi. Görüşme söz konusu davalarda kararların değişebileceği yorumlarını da beraberinde getirdi. Ancak Osman Kavala’nın yeniden yargılanma talebini AYM kararlarını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin reddetmesi sürecin ‘yumuşama veya normalleşme’ şeklinde ilerlemeyeceğinin işaretini verdi.
İkinci gelişme 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasında yaşandı. Sincan’da görülen davada aralarında HDP eski Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’un de olduğu onlarca kişiye ağır hapis cezaları verildi. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş’ı ‘devletin birliğini bozmaya yardım’ suçundan 20 yıl hapis cezasına çarptırdı. Diğer suçlamalarla birlikte toplam 42 yıl alan Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Türk ‘örgüt üyeliğinden’ 10 yıl ceza aldı. Davada Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, Ayla Akat, Ayşe Yağcı ve Meryem Adıbelli hakkında tahliye kararı verildi. Altan Tan, Ayhan Bilgen, Aysel Tuğluk, Berfin Özgü Köse, Bircan Yorulmaz, Can Memiş, Emine Beyza Üstün, Gülfer Akkaya, Gülser Yıldırım, İbrahim Binici, Sırrı Süreyya Önder ve Sibel Akdeniz beraat etti. Yüksekdağ, Demirtaş, Ali Ürküt, Günay Kubilay, Nazmi Gür, İsmail Şengül, Bülent Parmaksız, Alp Altınörs, Zeynep Karaman, Zeynep Ölbeci, Aynur Aşan, Dilek Yağlı ve Pervin Oduncu’nun ise tutukluluğu devam edecek.
Yorumlar kapalı.