Independent’te yer alan habere göre, ABD’de bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ekibi, su toplamak için su emici kanatlardan faydalanan soğurma tabanlı atmosferik su hasadı (SAWH) denilen bir yaklaşım kullanarak düşük maliyetli ve kompakt olan bir sistem geliştirdi.
Teknolojinin detaylarını aktaran araştırmacılar, küresel nüfusun neredeyse 3/2’sinin su kıtlığıyla mücadele ettiğini söyleyerek, 2030 yılına kadar küresel yıllık su talebinin neredeyse %40’ının karşılanamayacağını öngördüklerini söyleyerek şunları ekledi:
“Bu da halk sağlığı, tarım ve tarımsal uygulamalar için daha fazla zorluk oluşturuyor. Atmosferde, mevcut sıvı su kaynağına dayanmadan kolayca toplanabilecek yaklaşık 1300 trilyon litre tatlı su bulunmaktadır. Soğurma tabanlı atmosferik su hasadı, sis hasadı ve çiyleme gibi geleneksel atmosferik su hasadı çözümlerinin mümkün olmadığı aşırı kurak ortamlarda içilebilir su üretimi vaat ediyor.”
Mevcut SAWH sistemleri tipik olarak güneş enerjisine dayanıyor. Fakat tutarsız hava şartları ve düşük enerji yoğunluğu, günlük insan ihtiyaçlarını karşılamak için uygun olmadıklarını gösteriyor. Bilim insanlarının düşük maliyetli ve yüksek performanslı bir çözüm olduğunu belirttikleri bu cihaz, talebi karşılayabilmek için atık ısıya başvuruyor. Sistemin çalışan bir prototipinden yapılan hesaplamalar, kanatlar üzerindeki 1 litre emici kaplamanın %30 bağıl neme sahip havada günlük 1,3 litreye kadar içilebilir su üretebileceğini gösterdi.
Yorumlar kapalı.