Şimdi ise uzun zamandır hayalini kurduğu bir hedefi gerçekleştirmek için yola çıktı. Tek başına çıktığı ekspedisyon ile 1000 kilometre mesafeyi katederek Türk bayrağını Güney Kutbu’na diken ilk ve tek Türk olma hedefiyle Antarktika yolculuğunun ilk adımlarını atmıştı.
Bilal, Antarktika’nın deniz kıyısından başladı, Güney Kutbu’na ulaşmayı hedefliyor. 1000 kilometrelik, -40°C’ye varan dondurucu buz çölünü yaklaşık iki ayda aşmayı planlıyor.
Ali Rıza Bilal’in ‘Güney Kutup Projesi’ adını verdiği bu yolculuk, Antarktika’nın deniz kıyısından başladı ve Güney Kutbu’nda son bulacak. Bilal, Türk bayrağını kutup noktasına dikmek amacıyla kayakla ilerliyor ve tüm yiyecek ve ekipmanlarını arkasında çekeceği 100 kiloluk kızakta taşıyor. Tek başına tamamlamayı hedeflediği bu yolculukta, 1000 kilometrelik -40°’lik buz çölünü yaklaşık iki ayda geçmeyi planlıyor. Yolculuk boyunca Bilal’in ilerleyişi uydu üzerinden takip ediliyor, ayrıca keşif süresince çekim yaparak günlük tutuyor.
Rotasına Şili’nin Punta Arenas şehrinden başlayan Ali Rıza Bilal, 19 Kasım’da Antarktika’ya gitmek üzere yola çıktı. Uçakla, Ellsworth Dağları’nda yer alan Union Buzulu üzerindeki Union Glacier Kampı’na ulaştı. Kampta, güvenlik, çevre ve tıbbi yardım konularında detaylı bir bilgilendirme aldı. Ertesi gün, uçakla rotasının başlangıç noktasına yerleştirilen Bilal, 22 Kasım’da Messner Rotası üzerinden zorlu yolculuğuna başladı.
Her geçen gün bir önceki günden daha fazla kilometre yürümeyi hedefleyen Bilal, yürümekten dolayı topuklarında yaralar oluştuğunu belirtti. Su ihtiyacını kar eriterek karşılayan Bilal, sık sık güçlü rüzgarlara maruz kaldığını ve rüzgara karşı yürümek zorunda kaldığını ifade etti. Bilal, “Yolculuğum sırasında ocağım bozuldu, batonumun stoperi ucundan çıktı, termosumun kapağı kırıldı. Ancak hepsini elimden geldiğince tamir ettim ve karşıma çıkan tüm zorlukların üstesinden geliyorum. Kayak bağlamamın kırılmasına rağmen, kayağımı iple sabitleyerek yaklaşık 150 kilometreyi bu şekilde kat ettim. Bu pratik çözümü, ekspedisyon öncesi aldığım eğitimlerin yanı sıra kendi el becerilerimle hayata geçirdim. Hayatta her zaman zorluklarla karşılaşacağız; önemli olan, bu sorunları kendi başımıza çözmeyi öğrenmek” diye konuştu.
Kısıtlı imkanlarla yola çıkan ve yanındaki gıdaları dikkatli bir şekilde kullanması gereken Bilal, süreci şu sözlerle anlattı:
“Buraya sınırlı miktarda besinle geldim. Yanıma ne kadar fazla yiyecek alırsam, ağırlık yapacakları için onları kızağımda taşımak o kadar zor olacaktı. Şimdi, elimdeki tüm kaynakları en verimli şekilde kullanmaya çalışıyorum. Bolluk içinde olmayınca insan, sahip olduklarının değerini çok daha iyi anlıyor.”
Yorumlar kapalı.