1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tarih verildi! El Nino gidiyor La Nina geliyor: Sıcaklıklar yerini serinliğe bırakacak

Tarih verildi! El Nino gidiyor La Nina geliyor: Sıcaklıklar yerini serinliğe bırakacak

featured
service

Uzmanlardan sıcak hava uyarısı: Kötü günler bitti, daha kötüsü yolda

WMO tarafından yayımlanan son raporda, geçen yıldan bu yana etkili olan El Niño’nun artık sona erme belirtileri gösterdiği belirtildi. Raporda, 2020’den 2023’ün sonuna kadar etkili olan La Niña’nın soğutucu etkisine rağmen, son dokuz yılın kayıtlara geçen en sıcak dönem olduğu vurgulandı.

Raporda dikkat çeken bir diğer önemli bilgi ise, bu yılın temmuz-eylül döneminde La Niña’nın görülme olasılığının yüzde 60 olarak tahmin edilmesi. La Niña, El Niño’nun zıt etkisine sahip olup, genellikle küresel sıcaklıklarda düşüşe neden oluyor. Ancak uzmanlar, La Niña’nın soğutucu etkisinin, uzun vadeli küresel ısınma trendini durdurmada yetersiz kalacağını belirtiyor.

WMO Genel Sekreter Yardımcısı Ko Barrett, 2023’ün Haziran ayından bu yana her ay yeni bir sıcaklık rekorunun kırıldığını ve 2023’ün, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olduğunu ifade etti. Barrett, “El Niño etkisinin sona ermesi, uzun vadeli iklim değişikliğinde bir duraklama anlamına gelmiyor,” dedi.

Barrett ayrıca, gezegenin sera gazları nedeniyle ısınmaya devam edeceğini ve bu durumun, atmosferdeki ekstra ısı ve nemle birlikte hava koşullarının daha da zorlu olmasına neden olacağını vurguladı. “Olağanüstü yüksek deniz yüzeyi sıcaklıkları önümüzdeki aylarda önemli bir rol oynamaya devam edecek,” dedi.

WMO’nun birinci önceliğinin “herkes için erken uyarılar” olmaya devam edeceğini belirten Barrett, atmosferdeki ekstra ısı ve nemin hava koşullarını daha da zorlu hale getireceğine dikkat çekti. Erken uyarı sistemlerinin, aşırı hava koşullarına karşı hazırlıklı olmayı sağlayarak can ve mal kayıplarını azaltabileceğini ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tarih verildi! El Nino gidiyor La Nina geliyor: Sıcaklıklar yerini serinliğe bırakacak
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz