Kışlık sebzede 80.000 dekar alanda ekim yapıldığını ifade eden Aşçı, 4500 dekar alana ekimi yapılan pırasanın dönüm başına 4 ton verim sağladığını vurguladı. Ovada yaklaşık 18.000 ton rekorte beklentisi olduğunun altını çizen Aşçı, çiftçinin pırasayı komisyoncuya 16 ile 18 TL’den verdiğini belirtirken ürünlerin pazardaki fiyatının 20 ila 25 TL arasında değiştiğini söyledi.
Hasadı gerçekleştirilen pırasaların çoğunlukla Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Konya, Ankara, Amasya gibi şehirlere gönderildiğinin altını çizen Aşçı, Rusya’ya ihracat yapan firmalar bulunduğunu da vurguladı. Sebze fiyatlarının biraz yüksek olduğunu ifade eden Aşçı, Ağustos ayında 1, Eylül ayında 2 kez sel yaşandığını işaret ederek ekim alanlarının zarar gördüğüne dikkat çekti. Sel nedeniyle mahsulde rekolte düşüşü yaşandığını dile getiren Aşçı, fiyatların da yüksek olmasına neden olduğunu vurguladı.
Bafra Ovası’nın Türkiye’nin kışlık sebze üretiminde oldukça önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Aşçı, 3 yıldır Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çeltik arazilerine ikinci ürün olarak brokoli ve karnabahar üretimi için %75 hibe desteği sağlandığının altını çizdi. Destekler ile tüm ürünlerin arttırılmasını istediğini söyleyen Aşçı, üreticiye destek sağlandığını aktardı.
Samsun Sarıkaya Mahallesi’nde çiftçilik yapan Anıl Ertan, 5.5 dönümlük alanda pırasa üretimi gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Haziran ayında dikimi gerçekleştirilen ürünlerin hasadının başladığını ifade eden Ertan, 2024 yılının Zorlu geçtiğini belirterek ovada su baskınları olduğunu aktardı. Ertan dönüm başına her üründe 20.000 TL gider olduğuna dikkat çekti.
Yorumlar kapalı.