1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tarlada çalışırken yerde buldu, tarlanın değeri bir anda uçtu! Elazığ’daki bu tarla artık servet değerinde

Tarlada çalışırken yerde buldu, tarlanın değeri bir anda uçtu! Elazığ’daki bu tarla artık servet değerinde

featured
service

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda, Elazığ Müze Müdürlüğü ekipleri kazı ve kurtarma çalışmalarına başladı. Bu çalışmalar sonucunda, tek parça halinde 84 metrekarelik bir taban mozaiği ortaya çıkarıldı. Mozaiğin üzerindeki desenler, aslan, dağ keçisi, ördek, geyik, sülün, Anadolu leoparı gibi hayvan figürlerinin yanı sıra çeşitli ağaç ve bitki türlerini de içeriyor.

Kazılar sırasında yalnızca mozaik değil, aynı zamanda bir kilise ve şarap mahzeni de keşfedildi. Buluntular, bölgenin geçmişte önemli bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor. Bu mozaikler ve diğer yapılar, tarihî dokunun korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına büyük bir öneme sahip.

Kazı alanında incelemelerde bulunan Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, bu keşfin Elazığ için büyük bir değer taşıdığını belirtti. “Şu anda Elazığ merkeze bağlı Salkaya köyündeyiz. Salkaya köyünde bir vatandaşımız tarlasında fidan dikimi sırasında bir katıntılara rastlıyor. Sonrasında müzeye haber veriyor. Burada yaptığımız kazılar neticesinde bölgede hemen hemen en büyük mozaik parçalarından birisi ortaya çıkıyor. Yaklaşık 84 metrekare genişliğinde bölgedeki hayvan varlıklarını resmetmiş olan bir mozaik. Tek parça halinde ve muazzam bir eser. Tarla sahibi başta olmak üzere vatandaşımız kutluyorum. Bölgede araştırmalarımız neticesinde eğer tekrar kazı çalışması yapmamız gereken alanlar ortaya çıkarsa bunlarla ilgili olarak da çalışacağız.”

Vali Hatipoğlu, mozaiklerin sergi ve teşhir için uygun görülmesi durumunda bölgedeki eserlerin Elazığ merkezinde sergilenebileceğini belirtti. Mozaiklerin üzerinde Anadolu’ya özgü hayvanlar olan ayı, domuz, Anadolu leoparı, geyik ve tazılar canlı bir şekilde tasvir edilmiş. Figürlerin detayları, bölgenin o dönemdeki ekosistemini de yansıtıyor.

Tarlasındaki mozaikleri fark eden Mehmet Emin Sualp, 2020 yılında bu arsayı bağ ve bahçe için satın aldığını belirtti. Fidan dikmeye başladığında mozaiklere rastladığını söyleyen Sualp, “Bunun da bilincinde olarak müzeye başvurduk. O günden bugüne ben de sahadayım, çalışıyorum, elimden geleni yapıyorum. Mozaiğe 10-15 tane hayvan figürü ile 4 tane ağaç tasvir edilmiş. O zamanlar bu arsayı 120 bin TL’ye aldık ancak şu an değer biçilemez. Tabi bunun en doğrusunu müzemiz bilir, zaten burası ve yanındaki 19 parsel tescilli yapıya girdi” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tarlada çalışırken yerde buldu, tarlanın değeri bir anda uçtu! Elazığ’daki bu tarla artık servet değerinde
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz