1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tasarıdaki muğlak ifadeler problem oldu: ‘Etki ajanlığı’ tasarısında geri adım

Tasarıdaki muğlak ifadeler problem oldu: ‘Etki ajanlığı’ tasarısında geri adım

featured
service

Meclis yaz tatiline girmeden gündeme alınması beklenen 9. Yargı Paketi taslağı üzerine yürütülen tartışmalarda, “etki ajanlığı” ile ilgili maddelerin çerçevesinin netleştirilmesi planlanıyor. Kamuoyunda büyük eleştirilere neden olan ve yabancı bir devlet veya organizasyonun çıkarları doğrultusunda Türkiye vatandaşları veya kurumları hakkında araştırma yapanlara hapis cezası öngören bu maddenin yeniden düzenlenmesi bekleniyor.

AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında yapılan temaslarda, “etki ajanlığı” maddesinin muğlak ifadelerden arındırılması gerektiği üzerinde duruldu. AK Parti tarafı da bu maddenin muğlak ifadeler içerdiğini kabul ederek, netleştirilerek yeniden Meclis’e sunulacağını belirtti.

Sansür yetmedi ‘ajanlık’ geldi

CHP milletvekillerinin yargı paketine yönelik itirazları, özellikle “etki ajanlığı” maddesindeki muğlak ifadelerin geniş yorumlara yol açabileceği ve pek çok kesimin suçlanmasına neden olabileceği üzerinde yoğunlaştı. CHP, Avrupa Birliği fonlarından yararlanan birçok kurumun bile bu maddeyle casuslukla suçlanabileceğini belirtti. AK Parti ise bu eleştirileri yerinde bulmakla birlikte, maddenin tamamen kaldırılması yerine net sınırlarla yeniden düzenlenmesini savundu.

CHP’nin itiraz ettiği diğer maddeler arasında, kadınların evlendikten sonra bekarlık soyadını tek başına kullanamamasına ilişkin düzenleme de yer alıyor. Anayasa Mahkemesi’nin kadınların bekarlık soyadını kullanabilmesi yönündeki kararına rağmen, bu maddeye itiraz ediliyor. Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmayarak, Soyadı Kanunu’nda bazı değişikliklerin yapılması gündemde.

CHP’nin bir diğer itirazı ise taslağın 17’nci maddesiyle ilgili. Bu madde, Bölge Adliye Mahkemesindeki en kıdemli Cumhuriyet Savcısının Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görev yapmasına son verilmesini öngörüyor. Bu düzenleme, seçim kurullarındaki en kıdemli hakim uygulamasının kaldırılmasına benzetilerek eleştiriliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tasarıdaki muğlak ifadeler problem oldu: ‘Etki ajanlığı’ tasarısında geri adım
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz