1. Haberler
  2. Gündem
  3. Trump yeniden ABD Başkanı seçilirse İsrail-Filistin savaşı nasıl etkilenir? “İsrail, daha da sınırsızlaşabilir”

Trump yeniden ABD Başkanı seçilirse İsrail-Filistin savaşı nasıl etkilenir? “İsrail, daha da sınırsızlaşabilir”

featured
service

Amerika’da 2024 seçimi 5 Kasım Salı günü yapılacak. Mevcut Başkan Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesi ABD seçimlerini baştan aşağı değiştirdi. Haftalarca Demokrat Parti’nin başkan adayı olarak kalmakta ısrar ettikten sonra, baskıya boyun eğen ve yarıştan çekilen Biden’ın rakibi Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump. Trump’ın seçimi kazanması çok olası görülüyor.

New York Borsası’nda ‘Biden’ etkisi: Yükselişle başladı

Gazze’de aylardır dünyanın gözü önünde katliam yapan İsrail, 7 Ekim 2023’ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da ve Doğu Kudüs’te 675’i çocuk, 9 bin 720’den fazla Filistinliyi gözaltına aldı. Yine İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694’ü çocuk, 10 bin 279’u kadın olmak üzere 39 bin 794 Filistinli öldü, 89 bin 364 kişi yaralandı.

İsrail katliamı 290 gündür sürüyor! Gazze’de can kaybı 39 bini aştı

Hukukçu Yunus Emre Erdölen ve London School of Economics Avrupa Enstitüsü’nde Araştırmacı, Ortadoğu uzmanı Dr. Selin Nasi, bu sorunun cevabını ANKARAGÜNDEM’a anlattı.

Selin Nasi, Trump’ın yeniden seçilmesi durumunda ABD’nin dış politikadaki önceliğinin Çin ile olan ekonomik ve siyasi rekabeti yönetmek olacağını söylüyor. Washington’un sınır ötesi askeri müdahalelerden kaçındığını ve Ortadoğu’da seçici siyasi angajmanını sürdüreceğini söyleyen Nasi, Trump’ın bölgedeki müttefik ülkelerle yapacağı anlaşmalar yoluyla gelişmeleri kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmeye çalışacağını anlattı:

“Trump yeniden seçildiği takdirde ABD’nin Ortadoğu’ya yönelik politikasında keskin bir değişiklik beklemiyorum. Bir taraftan dış politikada öncelik Çin’le ekonomik ve siyasi rekabeti yönetmek olacak. Washington sınır ötesi askeri müdahalelerden kaçınırken, Ortadoğu’ya seçici siyasi angajmanı devam edecek. Bölgedeki müttefik ülkelerle yapılacak anlaşmalar yoluyla, gelişmeleri çıkarları doğrultusunda yönlendirmeye çalışacak.

Ancak Trump yeniden başkanlık koltuğuna oturduğu takdirde bu kez karşısında çatışmaya çok daha açık bir Ortadoğu bulacak. Zira 7 Ekim saldırıları sonrası bölgedeki yaşanan gelişmeler güç dengelerini alt üst etti. Gazze’deki savaş Filistin sorununu yeniden uluslararası kamuoyunun gündemine taşıdı. Savaş sona erdikten sonra Gazze’nin yeniden inşasına paralel barışın koşullarının da müzakere edilmesi gerekiyor. Trump yönetiminin daha evvel öne sürdüğü Filistinlilerin yaşam koşullarının (yatırımlar ve mali destek ile) iyileştirilmesi karşılığında barışın tesis edilmesi fikrinin bugünkü konjonktürde başarıya ulaşması mümkün görünmüyor.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Trump yeniden ABD Başkanı seçilirse İsrail-Filistin savaşı nasıl etkilenir? “İsrail, daha da sınırsızlaşabilir”
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz