1. Haberler
  2. Gündem
  3. TÜİK verileriyle ortaya çıkan gerçek: Halk yokluk kıskacında

TÜİK verileriyle ortaya çıkan gerçek: Halk yokluk kıskacında

featured
service

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, bu verilerin halkın artık bir hayatı olmadığının açık bir göstergesi olduğunu belirtiyor.

Yüksek enflasyonun harcamalara yansıdığını belirten İlgezdi, TÜİK verilerine göre konut ve kira harcamalarının yüzde 23,9 ile ilk sırada yer aldığını, bunu yüzde 21,9 ile ulaşım ve yüzde 20,6 ile gıda harcamalarının takip ettiğini vurguluyor. Hane halkı bütçesinin yüzde 66,4’ünün bu üç temel ihtiyaca harcandığı görülüyor. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında ulaşım harcamalarının toplam harcamalar içindeki payı yüzde 8,7 iken, bu oranın 21 yılda 2,5 kat artarak yüzde 21,9’a çıktığına dikkat çeken İlgezdi, AK Parti iktidarının halkı temel ihtiyaçlar dışında insanca ve mutlu bir yaşam sürmeye imkan tanımadığını ifade ediyor.

Yoksul kesimin ortalama 8 bin 827 TL olan harcamasının 5 bin 808 TL’sinin sadece gıda, kira ve ulaşıma gittiğini belirten İlgezdi, bu gıda harcamasının yeterli ve dengeli beslenme için maalesef yeterli olmadığını vurguluyor. Zenginlerin daha da zenginleştiği bu dönemde halkın enflasyon altında ezildiğini söyleyen İlgezdi, harcamalardaki uçurumun özellikle eğitim, eğlence, kültür, lokanta, otel, giyim ve ayakkabı gibi alanlarda daha belirgin olduğunu ifade ediyor.

Emeklilerin de maaşlarıyla sadece yaşamını sürdürebildiğini ve kalıcı çözümlere ihtiyaç duyulduğunu belirten İlgezdi, 2023 itibarıyla temel geliri emekli aylığı olan 4 milyon 726 bin 431 hanenin bulunduğunu ve bu hanelerin gelirinin yüzde 74,7’sini gıda, ulaştırma ve konut-kira harcamalarının oluşturduğunu belirtiyor. Ortalama 17 bin 763 TL olan aylık harcamalarının yanında 10 bin TL olan emekli maaşının yetersiz kaldığını ifade eden İlgezdi, emeklilerin adeta göçük altında kaldığına dikkat çekiyor.

Sosyal yardımla ayakta durmaya çalışan 3 milyon 33 bin 108 hanenin varlığına da değinen İlgezdi, ülkede açlık, yokluk ve yetersiz beslenmenin acı bir gerçek olduğunu vurguluyor. Uzaya turist gönderme reklamları yapılırken halkın temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını belirten İlgezdi, utanması gerekenin halk değil, ülkeyi bu duruma getiren AK Parti iktidarı olduğunu ifade ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TÜİK verileriyle ortaya çıkan gerçek: Halk yokluk kıskacında
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz