1. Haberler
  2. Gündem
  3. TÜİK’in istihdamı SGK’da yok – İbrahim Kahveci

TÜİK’in istihdamı SGK’da yok – İbrahim Kahveci

featured
service

“Yeni tartışmamız; ekonomide soğuma var mı yok mu? İstihdam verilerine bakanlar “yok”, sanayi üretimi verilerine bakanlar “var” diyor. Ben, istihdam verilerine de fazla güvenim kalmadığı için, sanayi üretimine bakanlar tarafındayım. Çünkü TÜİK›in yayınladığı kısa dönemli iş istatistikleri içinde tek güvenilir veri olarak bunun kaldığını düşünüyorum.”Gelelim TÜİK verilerine;

TÜİK diyor ki, 2021/1.çeyreğinden 2024/1.çeyreğe istihdam 4 milyon 622 bin kişi arttı (%16,9). Hatta sanayi sektöründe de aynı dönemde istihdam 823 bin kişi artış gösterdi (%15,0).

Burada toplam istihdam ile sanayi sektörü arasındaki istihdam artışı uyumlu gibi duruyor. Çünkü benzer oranlarda artış olmuş.

Lakin sanayideki istihdam artışı ile sanayi üretim artışı pek uyumlu değil. Çünkü sanayi üretim artışı arındırılmamış veride %14.0; takvim etkisinden arındırılmış veride %13.0 ve mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış veride de %13,8 artış gösteriyor. (2021/1Ç ve 2024/1Ç)

Eskiden sanayi üretim artışının yaklaşık yüzde 40-50’si seviyesinde bir istihdam artışı olurken şimdi sanayi üretim artışından daha yüksek bir istihdam artışı olmuş.

Hadi bunu da geçelim: Belki yeni sanayi üretimimizi tamamen hamallık üzerine kurmuş olabiliriz!!! (Üç ünlem TÜİK’den alınmıştır)Gelelim TÜİK ve SGK kayıtlarına göre istihdam değişimlerine. Burada SGK verilerinin ana belirleyici olduğunu, çünkü işveren kayıtlarından SGK’ya pirim ödeyenleri gösteriyor.

2021-Ocak-Mart ilk çeyrekte ortalama çalışan sayısı şu şekilde:

TÜİK: 27.391 bin kişi

SGK: 21.234 bin kişi

Ve şimdi gelelim 2024 Ocak-Mart ilk çeyrekte çalışan sayısına bakalım:

TÜİK: 32.013 bin kişi

SGK: 22.839 bin kişi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TÜİK’in istihdamı SGK’da yok – İbrahim Kahveci
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz