1. Haberler
  2. Gündem
  3. TÜİK’in verileri de kanıtladı: Zengin daha zengin, fakir daha fakir oldu! Millet yoksulluğa mahkum edildi

TÜİK’in verileri de kanıtladı: Zengin daha zengin, fakir daha fakir oldu! Millet yoksulluğa mahkum edildi

featured
service

Ekonomim’den Şeyda Uyanık’ın haberine göre, gelir gruplarındaki dağılım yüzde 20’lik paylar halindeyken, en üst ve en alt gelir gruplarıyla orta gelir gruplarının aldığı payın değişimi sadece en üst gelir grubunda artış gösterdi.

Yıllar içinde gelirlerin ortalamada değişimi de yine zenginlerin lehine oldu. Toplumun yüzde 10’luk gelir gruplarının eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri ortalamasında son 10 yılda en üst gelir grubunun geliri yüzde 565 artarken, en alt grubun geliri yüzde 460 oranında arttı. Son 5 yılda sırasıyla yüzde 272 ve 240 seviyelerinde gelirler artarken, son 3 yılda 2020 sonrasında gelirlerdeki artışın farkı azaldı. En üst yüzde 10’luk grubun geliri yüzde 170 artarken, en alt yüzde 10’luk grubun geliri de yüzde 162 oranında arttı.

gelir-dagilimi-adaletsizligi-grafik-2.jpeg

Eğitim seviyeleri arttıkça 2006-2023 arasında, hanehalkı fertlerinin eğitim durumlarına göre yıllık ortalama esas iş gelirlerinde değişim yüksek eğitimli grubun ve özellikle kadınların aleyhine oldu.

Hanehalkı fertlerinin yıllık ortalama esas iş gelirlerinde toplamın gelir artışı 2006-2023 döneminde yüzde 1228 olurken, okur yazar olmayanlar gelirlerini aynı dönemde yüzde 1296 oranında artırdı. Yükseköğretim mezunlarının ise gelirleri aynı dönemde yüzde 942 oranında arttı.

Kadın ve erkekler olarak bakıldığında aynı eğilim korunurken, toplumda en düşük gelir artışı ise yüzde 855 oranında yükseköğretim mezunu kadınlarda oldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TÜİK’in verileri de kanıtladı: Zengin daha zengin, fakir daha fakir oldu! Millet yoksulluğa mahkum edildi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz