1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye kara para listesinden çıkarıldı: Girerken alkış çıkarken alkış

Türkiye kara para listesinden çıkarıldı: Girerken alkış çıkarken alkış

featured
service

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) bağlı Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi ‘gri liste’den çıkardı. Türkiye, 2021’de kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle gri listeye alınmıştı. Hazine Bakanı Şimşek, kararı “Başardık” paylaşımıyla duyurdu. Kritik gelişmede Hazine’nin mevzuat çalışmalarının yanı sıra İçişleri Bakanlığı’nın seçimden beri yürüttüğü çete operasyonları da etkili oldu.

FATF Başkanı “Tetikte kalıp izlemeyi sürdüreceğiz” dedi. Türkiye’nin utanç listesinden çıkışının uluslararası yatırımlar noktasında pozitif etki yaratacağı belirtildi. Hükümetin ‘büyük başarı’ diye açıkladığı gelişme karşısında üç yıl önce de aynı yönetimin iş başında olduğu hatırlatması yapıldı. Ekonomistler ise ‘Biz niye gri liste ayıbını taşıyorduk?’ sorusunu yöneltti. ‘Bu ülkeyi gri listeye sokan da oradan düşüren de aynı iktidar’ değerlendirmeleri yapıldı.

Devletlerin mali suçlarla mücadeleye uyumunu izleyen Mali Eylem Görev Gücü’nün kararı, Türkiye’nin 2021’de ‘gri liste’ye alındığı süreci akıllara getirdi. Dönemin İçişleri Bakanı olan Süleyman Soylu, FATF’ın adımı üzerine şu ifadeleri kullanmıştı:

soylu.jpg

“Kavala’yı, Demirtaş’ı serbest bırakmadık. PKK ve FETÖ ile mücadelede kimseden talimat almadık. Onların PKK’sına Suriye’de fırsat tanımadık, eksiğimiz bu.”

2906krt01a-tum.jpg

Türkiye 3 yıl önce ‘kara para aklama’ ve ‘terörizmin finansmanı’ ile mücadele konusunda ‘yeterince çaba göstermeyen’ ülkelerin bulunduğu gri listeye girdi. O dönemin görevli bürokratları kararı siyasi olarak değerlendirdi. Aradan geçen bu zamanın ardından Türkiye gri listeden çıktı. Bunun mesajlarını da Mehmet Şimşek önceden vermişti. Dün sosyal medyadan paylaşım yapan Şimşek ‘başardık’ paylaşımı yaptı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye kara para listesinden çıkarıldı: Girerken alkış çıkarken alkış
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz