1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’de bol bol bulunuyor, bir lokması hastanelik ediyor! Dünyanın en zehirli balığı: Özellikle kış aylarında dikkat

Türkiye’de bol bol bulunuyor, bir lokması hastanelik ediyor! Dünyanın en zehirli balığı: Özellikle kış aylarında dikkat

featured
service

Araştırmada toplam 198 olay kaydedildi; bu olaylar arasında 28 fiziksel saldırı, 143 ölümcül olmayan zehirlenme vakası ve tüketim sonucunda 27 ölüm yer aldı. En fazla vakaların Türkiye, Suriye ve Lübnan’da görüldüğü belirtildi.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Köşker, balon balıklarının dokularında bulunan tetrodotoksin (TTX) adlı nörotoksinin insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Araştırma sonuçları, balon balığı zehir oranının sonbahar ve kış aylarında en yüksek seviyelere ulaştığını gösteriyor.

Köşker, “TTX, dünyanın en güçlü denizel zehirlerinden biridir. Son 20 yılda Doğu Akdeniz ülkelerinde 200’e yakın zehirlenme vakası yaşandı ve bunlardan 27’si ölümle sonuçlandı” diyerek durumu ciddiyetle vurguladı.

yeni-proje-20-001.jpg

Kış aylarında zehirlenme vakalarının artış gösterdiğini belirten Köşker, “Kış mevsiminde 87 zehirlenme ve 7 ölüm vakası, sonbaharda ise 15 zehirlenme ve 7 ölüm yaşandı. Yaz aylarında yalnızca 4 zehirlenme ve 1 ölüm vakası rapor edildi” diyerek balon balıklarının en tehlikeli döneminin sonbahar ve kış ayları olduğunu açıkladı.

Son beş yılda zehirlenme vakalarının artış gösterdiğini vurgulayan Köşker, 2019 yılından itibaren bu vakalarda belirgin bir artış olduğunu ifade etti.

yeni-proje-21-001.jpg

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’de bol bol bulunuyor, bir lokması hastanelik ediyor! Dünyanın en zehirli balığı: Özellikle kış aylarında dikkat
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz