Suriye’de yaşanan jeopolitik olayların ardından Türkiye’de bu mesleği yapanlar paraya para demeyecek. Yeniden inşa edilmesi beklenen Suriye’de Türkiye başrolde yer alıyor. İşte tüm detaylar…
Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin yıkılmasının ardından bölgede yepyeni bir dönem başlıyor. Ülkede yaşanan bu tarihi dönüşüm, yalnızca siyasi ve insani açıdan değil, ekonomik boyutuyla da büyük bir potansiyel barındırıyor. Türkiye, Suriye’nin yeniden inşa sürecinde başrolde olabilecek güçlü bir aday olarak öne çıkıyor. İnşaat, lojistik, enerji ve birçok sektörde milyar dolarlık fırsatlar Türk firmalarını bekliyor.
Dünya gazetesinin aktardığına göre, Birleşmiş Milletler raporlarına göre, Suriye’nin altyapı ve şehirlerinin yeniden inşası için en az 400 milyar dolar gerekiyor. Yol, köprü, elektrik, su ve kanalizasyon gibi temel altyapı projeleri için büyük bir pazar oluşurken, Türk müteahhitlik firmaları bu projelerde aktif rol oynayacak.
Türk müteahhitlerinin 137 ülkede bugüne kadar 522 milyar dolarlık projeyi başarıyla tamamlaması, uluslararası alanda kazandıkları deneyim ve Suriye’ye coğrafi yakınlık, Türkiye’yi doğal bir partner haline getiriyor. İnşaat sektörüyle birlikte çimento, demir-çelik ve lojistik gibi alt sektörler de bu süreçte büyük bir ivme kazanacak.
Suriye’nin yeniden inşası yalnızca altyapı projeleriyle sınırlı kalmayacak. Konut projeleri, iç mimari ve dayanıklı tüketim ürünleri gibi birçok alanda talep artışı bekleniyor. MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, Suriye’nin Türk mobilya sektörü için yeniden bir fırsat pazarı haline geleceğini belirterek, “Bu süreç, mobilya ve ev tekstili ihracatı açısından önemli bir potansiyel yaratacak. Özellikle el sanatları yoğun ürünlerde ihracat artışı bekliyoruz” dedi.
Dayanıklı beyaz eşya sektöründe de hareketlilik öngörülüyor. Yeniden inşa sürecinde bölgede artacak olan konut projeleri, bu alanda Türk firmaları için yeni fırsatların kapısını aralayacak.
Yorumlar kapalı.