Ukrayna asıllı kimliği belirsiz bir şahıs tarafından yönetilen Telegram kanalı, Reampla isimli ilaç dahil olmak üzere çok sayıda reçeteli ilacı satışa sunuyor. Reampla, hormon reseptörü pozitif, ileri evre meme kanseri tedavisi için kullanılan bir ilaçtır. Türkiye’deki eczacılar ise, Reampla’nın piyasada bulunmadığını, bu ilaçları temin edemediklerini belirtiyor. İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Simla Dilara Sezgin, “Şu anda depolarda Reampla yok. Bu ilaç reçetesiz satılamaz” diyerek, Telegram üzerinden yapılan satışların yasal olmadığını vurguluyor.
Halk sağlığını tehdit eden çetelere bir yenisi daha eklendi.
Kanser, diyaliz ya da psikiyatr hastalarının kullanması gereken ilaçların Telegram uygulaması üzerinden Ukrayna asıllı bir şahıs tarafından açılan kanal aracılığıyla satıldığı görüldü.
Doktor kontrolünde, kırmızı ve yeşil reçeteli çok sayıda ilaç, açılan Telegram kanalı aracılığıyla “müşterilere” satılıyor.
Kanalda kapalı olan bir Instagram hesabına yönlendirilirken açıklama kısmında yazan Rusça cümle ise şöyle:
“Türkiye deposundan uygun depolama seçenekleri, ONKOLOJİ, DİYALİZ ve diğerleri için.”
Telegram kanalında, kanser ilaçlarının yanı sıra, psikiyatrik hastalıklar için kullanılan ilaçlar da satılmakta. Bunlar arasında, Cipralex (depresyon ve anksiyete tedavisinde kullanılan bir ilaç) ve Plavix (kalp hastalıklarında kullanılan bir ilaç) gibi ilaçlar da yer almakta. Cipralex‘in açıklaması, ilaçların depresyon, panik atak ve anksiyete bozukluğu gibi rahatsızlıklar için kullanıldığı belirtiliyor. Plavix ise iskemik kalp hastalığı, miyokard enfarktüsü sonrası tedavi ve damar hastalıklarında trombozun önlenmesi için kullanılıyor.
Reampla isimli ilacın kullanım amacı şu şekilde:
“Reampla veya Valamor , hormon reseptörü pozitif, ileri (4.) evre meme kanseri olan hastaları tedavi etmek için kullanılan CDK4/6 inhibitörü sınıfından yeni nesil bir kanser ilacıdır. Bu ilaçlar, bir aromataz inhibitörü (letrozol gibi) veya östrojen reseptör blokörü (fulvestrant gibi) ile birlikte kullanılır.”
Yorumlar kapalı.