Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Türkiye, Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı (UAD) önündeki İsrail’e karşı açtığı soykırım davasına müdahil olmak üzere 7 Ağustos’ta Lahey’de dosya sunacak. Bu başvuru, 29 Aralık 2023’te başlayarak, uluslararası hukukun önemli bir aşamasını oluşturuyor.
Türkiye’nin müdahilliğiyle ilgili olarak merak edilen 5 soru ve bunlara verilen yanıtlar şöyle:
Türkiye, UAD’ye müdahillik beyanını, UAD Statüsü’nün 63. maddesine dayanarak yapacak. Bu madde, bir uyuşmazlığın yorumlanmasında diğer devletlerin de katılma hakkı tanımaktadır.
Divan, müdahillik beyanını davanın taraflarına bildirerek yazılı gözlemlerini isteyecek. Kabul edilebilirlik durumuna dair kararını ise sözlü duruşma yaparak verebilir.
Güney Afrika/İsrail davasına şu ana kadar Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya müdahillik talebinde bulunmuştur. Divan bu başvurularla ilgili hala karar vermedi.
UAD Statüsü’ndeki müdahillik müessesesi, daha önce de benzer davalarda uygulanmıştır. Örneğin, Ukrayna ve Rusya Federasyonu arasında 32 ülkenin müdahillik beyanı kabul edilmiştir.
Yorumlar kapalı.