1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’yi yağmalamayanın ya aklı yok ya parası – Mehmet Ali Verçin

Türkiye’yi yağmalamayanın ya aklı yok ya parası – Mehmet Ali Verçin

featured
service

Aynı dönemde faizleri de %18,75’ten %24’e yükseltmiş ve böylece 7 TL’lere yaklaşan dolar kurunu 5,20 TL’lere kadar indirmeyi başarmıştı.

Türk finans tarihine 128 milyar dolar markasıyla geçen bu işlemler ve sonrasındaki işlemlerde TCMB net döviz rezervleri bir ara eksi 70 milyar dolara kadar düşmüştü, geçen hafta artıya geçti.

Brüt döviz rezervleri: TCMB’nin her an satabileceği, dış borç ödeyebileceği, ithalat işlemlerinde kullanılabilecek emre amade dövizlerdir.

Net döviz rezervleri: TCMB bünyesinde emre amade olarak bulundurulan dövizlerin mülkiyetinin kime ait olduğuyla ilgilidir.

TCMB 2018’den itibaren, bir bakıma, piyasadaki TL’leri çekmek için döviz satmıştı.

Son bir ayda bu sürecin tam tersi yaşandı yani TCMB, daha önce piyasadaki TL’leri çekmek için sattığı dövizleri geri satın aldı.

Öyle görünüyor ki “Yurtdışından Türkiye’ye döviz yağıyor” söylemi, yurtiçi yerleşikleri döviz satma konusunda ikna etmiş.

Yurtdışından para yağıp yağmadığının göstergesi olan TCMB brüt döviz rezervleri 22 Aralık 2023 haftasında 145 milyar dolardı; 3 Mayıs 2024 haftasında yani bir ay önce bu rezervler 126 milyar dolara kadar düşmüştü.

24 Mayıs 2024 haftasında, döviz rezervleri 142 milyar dolara yükselmiş fakat henüz 6 ay önceki seviye olan 145 milyar doları aşamamıştır.

Görüldüğü gibi son altı ayda dışarıya çıkmış olan yaklaşık 20 milyar doların sadece 16 milyar doları geri gelmiş.

Net faiz gelirinin %50 ve kur artışlarının %25 olacağı bir ortamda, gelecek olan yabancıların döviz olarak net kârı %20 olur. Böyle bir finansal ürüne, yabancıların arı gibi üşüşeceği kesindir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’yi yağmalamayanın ya aklı yok ya parası – Mehmet Ali Verçin
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz