Kahramanmaraş merkezli 11 ili kapsayan 6 Şubat deprem felaketinin üzerinden iki yıl geçti. Binlerce evin enkaza döndüğü depremlerde, 53 bin kişi hayatını kaybederken, yüzbinlercesi yaralandı. Bin 100 kişinin hayatını kaybettiği 13 binaya ilişkin açılan davalarda, son 6 ayda verilen tahliye kararları ve yargı sürecindeki gelişmeler vicdan yaraladı. Müteahhitler ‘yaşlılık gerekçesi’, ‘tutukluluk süresi’, ‘delil karartma şüphesi yok’ ve ‘sağlık’ gerekçeleriyle peş peşe tahliye edilirken, bazıları hakkında tekrar tutuklama kararı çıksa da kayıplara karıştı. Yakınlarını kaybeden aileler ise yargı kararlarıyla bir kez daha enkaz altında kaldıklarını söyledi.
6 Şubat depremlerinde bin 100 kişinin hayatını kaybettiği 13 binaya ilişkin açılan davalarda, son 6 ay içinde müteahhitler ‘kocama hali’, ‘tutuklulukta kaldığı süre’, ‘delilleri karartma’, ‘kanıtları değiştirme şüphesi yok’ ve ‘sağlık sorunları’ gerekçeleriyle peş peşe tahliye edildi. Bazı müteahhitler için tekrar tutuklama kararı çıksa da bu kişiler kayıplara karıştı. Mağdur ailelerin adalet arayışı ise sürüyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Depremlerde en az 53 bin 737 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı, binlerce konut yıkıldı. Adalet Bakanlığı verilerine göre, depremde yıkılan binalara ilişkin 2 bin 31 soruşturma açıldı, bunların bin 491’i davaya dönüştü. Şu ana kadar 149 dosya karara bağlanırken, 189 sanık çeşitli cezalara çarptırıldı. Sonuçlanan 17 deprem davasında müteahhitler 8 ila 21 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Ancak birçok davada sanıklara ‘iyi hal indirimi’ uygulanırken, bazı sanıklar beraat etti. Yargılaması süren deprem davalarında art arda verilen tahliye kararları, depremde yakınlarını kaybeden ailelerin tepkisine yol açtı. Mağdurlar, bu kararlarla bir kez daha enkaz altında kaldıklarını ifade etti.
Son 6 ay içinde deprem davalarında verilen tahliye kararları arasında bulunan Hatay’daki Rönesans Rezidans, depremde 269 kişiye mezar oldu, 59 kişinin hâlâ cenazesine ulaşılamadı. Tutuklu sanık kontrol elemanı Önder Artun, şizofreni hastası olduğu için cezaevinde sıkıntı çektiğini iddia etti. 24 Ekim 2024’te görülen duruşmada ise ‘sağlık sorunları’ gerekçesiyle tahliye edildi.
Antakya’da 169 kişinin yaşamını yitirdiği Emlakbank 1. Etap Konutları’nın müteahhidi Mehmet Özat hakkındaki yakalama kararına rağmen bulunamadı. Depremzedeler, Ankara’da bir alışveriş merkezinde Özat’ı yakalayarak polise teslim etti. Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmada, ‘tutuklulukta geçirdiği süre, sağlık sorunları ve kocama hali’ gerekçesiyle ev hapsi kararıyla serbest bırakıldı.
Kahramanmaraş’taki Palmiye Sitesi’nde 151 kişi hayatını kaybetti. AK Parti Kahramanmaraş İl Başkan Yardımcısı Eray Ersoy’un da babası olan müteahhit Hacı Mehmet Ersoy, 17 Ocak’ta ‘kocama hali’ nedeniyle tahliye edildi. Mahkeme, 29 Ocak’ta ailelerin itirazı üzerine müteahhit Ersoy’u tutuklamak üzere yakalama kararı çıkardı. Yakalama kararına rağmen Ersoy, kayıplara karıştı.