Ülkeler, uzaktan çalışanlara vize vermek için yarışıyor! ‘Dijital göçebe’ sayısı 40 milyonu geçti

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği’nden (GİGDER) verilen bilgiye göre 2021 Eylül ayında 21 olan dijital göçebe vizesi veren ülke sayısı, 15 Nisan 2024 tarihi itibarıyla 58’e ulaştı. 30’a yakın ülke de vizelerini teşviklerle güncellemek için çalışıyor. Geçen yıl Seyşeller, İspanya, Brezilya, Güney Afrika ve Estonya agresif teşvikler açıklarken 30’a yakın ülke de vergi ve oturum avantajları ile 40 milyon ‘paralı göçmeni’ çekmek için bu yarışa girme peşinde.

Türkiye de yakın zamanda dijital göçebe vizesini devreye aldı. Türkiye, 32 Avrupa ülkesi ile ABD, Kanada, Rusya, Ukrayna ve Belarus’tan 21-55 yaş arasında, en az 6 ay geçerli pasaport, üniversite diploması veya denklik belgesi ve dijital göçebe olarak çalışıldığını kanıtlayan belgelerle başvuru kabul etmeye başladı.

10haber’de yer alan habere göre, GİGDER Başkanı Bayram Tekçe, yarışa Türkiye’nin daha rekabetçi girmesi gerektiğini söyledi. Dünyada çalışma veya öğrenci vizesi olana oturum izni verildiğini anımsatan Bayram Tekçe şöyle konuştu:

“Şimdi dijital göçmenlerle birlikte hükümetlerin paketleri de her geçen ay daha cazip hale gelmeye başladı. Dünya ile yabancıya konut satışında girdiğimiz yarış gibi dijital göçebeler konusunda da yarışa girmemiz gerekiyor. Nitekim Flexjobs’un araştırmasına göre insanların yüzde 54’ü tam zamanlı olarak uzaktan çalışmak istiyor.

Keza aynı araştırmaya göre çalışanların yüzde 63’ü bir işte en önemli olanın uzaktan esneklik olduğunu belirtiyor. BCG Henderson Institute araştırmasına göre ise çalışanların yüzde 24’ü mevcut ofis tabanlı işlerinden memnun olmadıklarını hissediyor. Son araştırmaya göre dijital göçebeler yılda yaklaşık 123 bin dolar (yaklaşık 4 milyon TL) kazanıyor.

Dijital göçebelerin yüzde 80’i 3 ile 9 ay arasında bir yerde kalıyor ve üçte ikisi evli. 2030’da 60 milyonu aşması beklenen bu kitleyi çekersek sadece harcama yapmalarını değil başta gayrimenkul olmak üzere pek çok alanda yatırım yapmalarını da sağlarız. Doğrudan yatırıma bu açıdan da bakmak faydalı olacaktır.”

Bayram Tekçe, Türkiye’nin konut stokunu pazarlamanın ve teşviklerle bunu desteklemenin ülkeye doğrudan yatırım getirmek adına da önemli bir hamle olacağını söyledi.

Dijital göçebeler üzerine akademik araştırmalar yapan Finlandiya’daki Eastern Üniversitesinden araştırmacı Olga Hannonen, halihazırdaki dijital göçebelerin neredeyse yarıya yakınını ABD’lilerin oluşturduğuna dikkati çekerek 2030’da 60 milyonu yakalaması beklenen rakamın 2050’ye kadar çok daha yüksek bir popülasyona ulaşacağını öngördüklerini kaydetti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ülkeler, uzaktan çalışanlara vize vermek için yarışıyor! ‘Dijital göçebe’ sayısı 40 milyonu geçti

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz