1-Seçim edeceğim üniversiteyi neden ziyaret etmeliyim?
Üniversite seçimleri için son günlere gelmişken Doğuş Üniversitesi Seçim Uzmanı Ergin Sarar, “Meçhullüğün fazla olduğu bu zamanlarda veli ve talebelerin evhamlarını eksiltecek doğru manipülasyonlara her zamankinden daha fazla gereksinim dinlenir” diyerek, üniversite seçiminde en çok sorulan mevzuları ve yanıtlarını listeleyerek paylaştı.
“Düşündüğünüz kısımda okuyan talebeler ve öğretmenleriyle konuşmak aklınızı açar ve seçimlerinizi netleştirmemizi sağlar. En az 2 ya da 4 sene okuyacağınız üniversiteyi görmek ve tanımak seçimlerinizi netleştirmenize destek eder. Üniversitenin akademisyenlerini yakından tanıma, kısımdan görevlendirilmiş asistan talebelerinden bilgi almak ve laboratuvarı dolaşmak seçim yapacak talebelerde ehemmiyetli tesir oluşturacaktır.”
En çok sorulan on sual ve yanıtları şu biçimde sıralandı:
2-Yaşadığım şehirde mi başka şehirde mi talebelik yapmalıyım?
“Talebelere nasihatim üniversiteleri yazarken mezuniyet sonrası nerede yaşayacaklarına ve çalışacağına göre karar vermeleri. Üniversitede okurken bir hayli iletişim ve sosyal ağ kuruyoruz. Staj yapıp yarı zamanlı çalıştığımız oluyor. Tam bunlar bir birikim olarak, sosyal anapara olarak adlandırılabilir. İnsanlar işlerini genelde yaptıkları stajlar ve kurdukları bu sosyal ağlar üzerinden bulurlar. Mezuniyet sonrası başka bir kentte gittiğinizde üniversite yaşamı süresince kurduğumuz tam bu iletişimleri, sosyal ağları vazgeçmiş oluyorsunuz. Bu sebeple yaşayacağınız ve çalışacağınız şehirde okumak çok daha avantajlı olmaktadır. Ancak bazı özel gidişatlarda bazı talebeler için şehir dışına çıkmak, kendi ayakları üzerinde durmayı bilmek açısından yararlı olabilir.”