1. Haberler
  2. Gündem
  3. Uzman isimlerden İsrail-İran gerilimine ilişkin ANKARAGÜNDEM’a değerlendirme

Uzman isimlerden İsrail-İran gerilimine ilişkin ANKARAGÜNDEM’a değerlendirme

featured
service

İran’ın ilk kez kendi topraklarından İsrail’e saldırı düzenlemesinin sonuçlarını alanında uzman isimlere sorduk. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Akif Okur, her iki tarafın da kazanç elde ettiği görüşünde. Uluslararası ilişkiler uzmanı Soli Özel, İran’ın İsrail’e saldırısı sonrası tarafların ne elde ettiğine bakmak gerektiğine işaret etti.

Diken üstünde bir gece

“İran-İsrail arasındaki mesele eski, parametreleri de bugün oluşmadı” diyen Okur “ABD tarafı, gerilime virgül konulmasını istiyor. İsrail’de ise, nükleer programı hedef alan bir tırmanmayı arzulayan güçlü çevreler var. İran’ın saldırısı, İsrail’e ciddi zarar vermedi. Ama İran’a önemli komutanlarının öldürülmesiyle hem içeride hem müttefikleri nezdinde yara alan imajını sarmak için kullanabileceği atmosferi sağladı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze kıyımındaki ısrarı dolayısıyla üç düzeyde sıkışma yaşamaya başlamıştı. Bunlar, ABD ile ilişkiler, Batı kamuoyunun belirli bölümleriyle ilişkiler ve içerideki muhalefet… Saldırı, Netanyahu’ya bu üç düzeyde de rahatlama getirecektir. Ayrıca iktidarındaki sarsıntı ortadan kalktı. Dolayısıyla yaşanan gerilim, belki de karşılıklı kazanç durumu üretmiştir” ifadelerini kullandı.

Orta Doğu’da tarihi saldırı! İşte dakika dakika son gelişmeler

Mehmet Akif Okur

Prof. Dr. Okur, şöyle devam etti: “İsrail, İran balistik füzelerinden en azından bazılarının ABD ve İngiltere’nin tüm desteğine rağmen topraklarına düşebileceğini gördü. Bu, İsrail tarafından İran’ın nükleer programından algılanan tehdidi perçinleyecek bir sonuçtur. İsrail’in stratejisini biçimlendiren çevreler, söz konusu tehdidi bertaraf etmek için ABD destekli bir askeri operasyona ihtiyaç olduğuna inanıyor. Böyle bir operasyona bugünden daha yakın hiç olmadılar. O yüzden planlarını hayata geçirmek için bastıracaklardır. Netanyahu da iktidarda kalmak için bu atmosferi sürdürebilir. Şüphesiz Pentagon’un huzursuzluğu dahil, başka çok sayıda faktör de karşımızdaki denklemi etkileyecektir. Çatışmanın belli bir fasıla yaşansa bile büyüme ihtimalini yok saymamalıyız.”

ABD’nin tavrına yönelik değerlendirmelerde bulunan Okur “ABD, bugün için savaşın bölgeselleşmesini istemiyor. Bunun temel sebebi, Pentagon’un küresel resme dair yol haritası. Bu harita, geleceğin büyük mücadele coğrafyası olarak Doğu Asya’yı görüyor. Rusya’nın Avrupa kapısında sınırlandırılmasını önemsiyor. Orta Doğu’daki çatışmalara geçen on yıllar boyunca ayrılan kaynağın stratejik açıdan açık ve sürdürülebilir kazançlar üretmediğini düşünüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uzman isimlerden İsrail-İran gerilimine ilişkin ANKARAGÜNDEM’a değerlendirme
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz